Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rode Kruis schaalt coronahulp op

Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis gaat nog meer hulp verlenen tijdens de coronacrisis. In mei hebben we een plan gelanceerd voor onze hulpverlening in Nederland en op de Cariben. Een halfjaar later blijkt de nood nog hoger te zijn dan gedacht. Er is nog meer actie nodig om de zorg te ondersteunen en mensen in nood te helpen. Daarom hebben we een nieuw Nationaal Actieplan opgesteld. Voor de extra hulp in het plan is nog ruim 48 miljoen euro nodig. Je kunt bijdragen aan onze coronahulp de knop hieronder.

De eerste negen maanden van de crisis hebben we niet stilgezeten: we hebben 350.000 keer geholpen in de strijd tegen het coronavirus. We ondersteunden bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsenposten, vervoerden coronapatiënten, openden een speciale coronahulplijn en deelden voedselpakketten en boodschappen uit.

De komende tijd wordt deze hulp alleen nog maar harder nodig. “We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben. We verwachten dat de meest kwetsbaren in onze samenleving de gevolgen van deze coronacrisis nog tijden zullen voelen,” concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Eerder dit jaar zijn we onze grootste nationale hulpoperatie gestart sinds de Watersnoodramp in 1953. We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op.”

Het Rode Kruis heeft in Nederland verschillende teststraten ingericht.
Het Rode Kruis bouwt teststraten op en neemt coronatesten af.

Vier soorten hulp

We zullen ons de komende maanden vooral richten op vier soorten hulp. Het gaat om voedselhulp, medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp.

Voedsel: vraag naar hulp verdubbeld

Op dit moment krijgen ruim 3.000 mensen per week voedselhulp via het Rode Kruis. Uit een steekproef onder de partnerorganisaties waarmee we voedselhulp verlenen, blijkt dat de vraag naar deze hulp ten opzichte van de eerste golf is verdubbeld. De partnerorganisaties moeten steeds vaker nee verkopen aan mensen die hulp nodig hebben. Momenteel hebben zij, zelfs met steun van het Rode Kruis, niet genoeg geld om mensen in nood te voorzien van eten. Daarom willen we onze voedselhulp verder uitbreiden.

Zorg: extra handen nodig

Op allerlei plekken ondersteunen vrijwilligers van het Rode Kruis de zorg in Nederland. Ze voeren bijvoorbeeld niet-medische taken uit in zorgcentra en bij huisartsenposten met personeelstekorten. Ook helpen we de GGD’en in de coronateststraten en bij bron- en contactonderzoek. Er is steeds meer vraag vanuit de zorg naar extra handen.

Onderdak: voorbereiden op een koude winter

Op dit moment zijn er zo’n 40.000 daklozen in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. We verwachten dat door de coronacrisis meer mensen op straat zullen belanden. Nu de wintermaanden voor de deur staan, staan we klaar om gemeenten te helpen om deze mensen een dak boven het hoofd te bieden.

Psychosociale hulp: vraag naar een luisterend oor

Daarnaast bieden we psychosociale ondersteuning aan mensen die in deze tijd vragen hebben of een luisterend oor nodig hebben. Nu er weer meer mensen in quarantaine zitten, zien we een toename van telefoontjes naar de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).

Help je ook mee?

We maken ons klaar om onze hulp flink uit te breiden. Lees verder voor een overzicht van onze hulp tot nu toe en voor onze plannen voor de komende periode. Help je graag mee? Doneer dan via de knop hieronder.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/rode-kruis-schaalt-coronahulpverlening-op/

Rode Kruis schaalt coronahulp op

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV