Rode Kruis opent ikbenveilig.nl na aanslagen op Sri Lanka

Sri-Lanka-attacks-1310x630

Op Eerste Paasdag vonden verspreid over Sri Lanka zes aanslagen plaats. Drie kerken en drie hotels waren doelwit van bommen of zelfmoordterroristen. Later op de dag waren er ook explosies op twee andere locaties in de buurt van de hoofdstad Colombo. Het Rode Kruis heeft daarom de website ikbenveilig.nl geopend.

Op ikbenveilig.nl kunnen Nederlanders in Sri Lanka laten weten hoe het met ze gaat na de aanslagen. Ook kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in de getroffen gebieden zijn. Er zijn momenteel 563 registraties en 188 matches van mensen die elkaar hebben gevonden via het platform. Ikbenveilig.nl wordt vaak ingezet bij grote calamiteiten en rampen en moet de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker maken.

Bron: Twitter

Ook verleent het Rode Kruis medische, psychische en eerste hulp aan de slachtoffers van de aanslagen. Daarbij helpen we met het verkrijgen van informatie over mensen die zijn overleden en gewond geraakt. Er komen veel familieleden naar de plaatsen waar de incidenten hebben plaatsgevonden. We proberen ze zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun dierbaren.

Sociale media uit de lucht

De website ikbenveilig.nl is momenteel extra van belang omdat de Sri Lankaanse overheid sociale media en berichtenapps zoals WhatsApp uit de lucht heeft gehaald. Ook is de internetsnelheid verlaagd. Op ikbenveilig.nl kunnen mensen echter blijven zoeken naar naasten en zich veilig melden. Het Rode Kruis merkt dan ook dat veel mensen gebruik maken van de dienst. Alleen veilig melden bij Facebook is onvoldoende. Niet iedereen denkt eraan om daar te kijken, het bericht zakt naar onder op de timeline en niet iedereen is lid van Facebook. Verwanten en relaties van potentieel getroffenen kunnen op het platform zonder registratie zoeken of er een bericht voor hen gemaakt

Berichten over slachtoffers lopen uiteen: de politie meldt dat 207 mensen zijn gedood en er zijn honderden gewonden. Er zijn 27 buitenlandse slachtoffers geteld. Onder deze slachtoffers zijn 9 buitenlanders en is zeker één Nederlander omgekomen, meldt Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

Rode Kruis opent ikbenveilig.nl na aanslagen op Sri Lanka

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN