Meer weten? informatie@fondsen.org

Rode Kruis opent giro 6868 voor moeders in Mali, Soedan en Nigeria

Iedere 2 uur sterft een vrouw in Mali onnodig tijdens de zwangerschap

Geplaatst op: 6 mei 2019

Bijna iedereen kent wel iemand die een heftige zwangerschap of bevalling heeft meegemaakt. Gelukkig loopt het in Nederland vaak goed af voor zowel moeder als kind. Maar wat als je geen verloskundigen en artsen in de buurt hebt om je te helpen bij zwangerschapscomplicaties? Door natuurrampen en conflict staat het leven van moeders en hun (ongeboren) baby’s in Mali, Soedan en Nigeria op het spel. Zij hebben jouw hulp hard nodig.

Ook in Nederland komen complicaties als zwangerschapsvergifitingen, bloedingen en infecties regelmatig voor. Maar hier is dat over het algemeen goed te behandelen. Die luxe hebben aanstaande moeders in Mali niet. Er heerst al jaren droogte, waardoor er te weinig te eten is.

Vaak komen ze hun hele zwangerschap niet bij de dokter, omdat het uren lopen is naar het ziekenhuis. Mocht er dan iets mis gaan, is de kans klein dat ze op tijd het ziekenhuis bereiken. In Mali sterft er iedere twee uur een vrouw als gevolg van een complicatie die vaak goed behandelbaar is.

Nafissa Hamado is verloskundige bij het Internationale Rode Kruis in Gao, Mali. Zij herkent het probleem als geen ander. Tientallen zwangere vrouwen komen dagelijks bij haar over de drempel. Vaak zijn de complicaties dan al vergevorderd.

“Vaak komen ze veel te laat naar het ziekenhuis omdat er geen vervoer is. De vrouwen hebben geen geld voor een motor of auto en reizen uren, soms dagen, met een ossenkar terwijl ze al aan het bevallen zijn.”

Medische hulp en prenatale zorg

Het Rode Kruis biedt al langer hulp in Mali, Soedan en Nigeria, maar helaas is het niet genoeg. Meer medische hulp en prenatale zorg is hard nodig. Met jouw donatie kunnen wij meer vrouwen en kinderen redden door:

  • Voorlichting te geven aan zwangere vrouwen in afgelegen gebieden;
  • Advies te geven over het inschakelen van medische hulp;
  • Speciale hulpposten en ziekenhuizen te ondersteunen waar zwangere vrouwen terecht kunnen;
  • Motors in te zetten om vrouwen uit afgelegen gebieden naar klinieken te brengen;
  • Meer medische instrumenten aan te schaffen voor bevalkamers.

Help deze moeders en hun kindjes. Geef op giro 6868.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/rode-kruis-opent-giro-6868-voor-moeders-in-mali-soedan-en-nigeria/

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633