Peter Maurer, president van het internationale Rode Kruis (ICRC), moedigt de autoriteiten in Afghanistan aan om vrouwen en meisjes toegang te blijven geven tot gezondheidsdiensten – en ook onderwijs. Het gaat om zowel vrouwen die hulp nodig hebben als vrouwelijke hulpverleners. Dit zei Maurer tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Afghanistan, waar hij Mullah Baradar en andere leiders van de Taliban ontmoette. “In een land waar slechts 50 procent van de vrouwen bevallen in een gezondheidscentrum met opgeleid personeel, is het van cruciaal belang dat Afghanistan meer opgeleide vrouwelijke verloskundigen en artsen heeft.”
Of hulpverleensters nog wel kunnen blijven werken in Afghanistan? Wat de Rode Kruis-topman betreft blijft de hulporganisatie inclusief werken in het land. “Om effectief te zijn, moet humanitair werk inclusief zijn – dus ook voor en door vrouwen, meisjes en etnische minderheden. Daarom zorgt het ICRC ervoor dat vrouwen in Afghanistan toegang hebben tot onze diensten, waaronder medische zorg en revalidatie. Ook zorgen we ervoor dat we vrouwelijk medisch en revalidatiepersoneel in onze teams hebben.” De gevolgen van alleen al de meest recente gevechten is enorm geweest. Van juni tot augustus werden in door het ICRC ondersteunde gezondheidscentra meer dan 41.000 mensen met oorlogswonden behandeld, een stijging van 80 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Gewonde kinderen door nieuwe mijnen
Kwalitatieve medische zorg is een topprioriteit voor Afghaanse gezinnen. Vorige maand verdubbelde het ICRC het aantal gezondheidsfaciliteiten dat de hulporganisatie ondersteunt tot 89 klinieken en mobiele gezondheidsteams. Naast twee ziekenhuizen in Kandahar en in Kabul, die worden gerund door de Afghaanse Rode Halve Maan. Maurer: “We willen de toegang tot vaccinaties en eerstelijnsgezondheidszorg verbeteren, ook voor zwangere vrouwen. Helaas zien klinieken een toename van het aantal kinderen dat gewond raakt door nieuw aangelegde mijnen. Ontmijningsinspanningen moeten prioriteit krijgen, in het belang van alle van nature nieuwsgierige kinderen die op een dag een mijn kunnen oppakken en een ledemaat of hun leven verliezen.”
Waardig re-integreren
De orthopedische diensten van het ICRC hebben meer dan 210.000 lichamelijk gehandicapte patiënten geholpen sinds we in 1988 in Afghanistan begonnen, stelt Maurer. “We zien ongeveer 150.000 patiënten per jaar. We helpen ze weer lopen. Even belangrijk is dat we hen helpen om waardig te re-integreren in de samenleving. Mijn bezoek aan ons centrum in Kabul toverde een glimlach op mijn gezicht toen ik zag hoe trotse en vastberaden Afghanen opnieuw leerden lopen of een nieuwe prothetische arm gebruiken.”
Te weinig vaccins
Afghanistan kampt momenteel met een van de ergste droogtes in decennia. Met als gevolg onder andere ernstige voedselonzerkerheid. Daarnaast vormt COVID-19 een andere grote uitdaging. “Afghanistan heeft lang niet genoeg doses van het vaccin ontvangen. Ik dring er bij de wereldregeringen op aan om ervoor te zorgen dat het een billijk deel krijgt.”
Wereldwijd gezinnen herenigen
Waar heeft 40 jaar oorlog Afghaanse families achtergelaten? Niet-begeleide minderjarigen zijn onlangs gescheiden van hun families tijdens het tumult op de luchthaven van Kabul. “Dat is een uitdaging die de wereldwijde Rode Kruis-Rode Halve Maan-familie zal aangaan, om zoveel mogelijk gescheiden gezinnen te herenigen. Mijn grootste hoop is nu dat we ons inzetten om de gewonden te helpen genezen, gescheiden families elkaar weer vinden, en dat eventuele toekomstige gevechten zoveel mogelijk burgers sparen.”
Tussenstand Nederland
Het Rode Kruis heeft eind augustus giro 6868 opengesteld voor hulp aan Afghanen in Nederland en Afghanistan. Tot nu toe (donderdag 9 september) is € 227.374 opgehaald. Met het geld wil de organisatie de noodhulp uitbreiden, door onder meer te investeren in de opvang van Afghaanse vluchtelingen in Nederland en het geven van medische hulp aan gewonden in Afghanistan.