Rijksmuseum presenteert nieuw overzichtsboek 19de-eeuwse kunst in Nederland

8sX72kuR40NkmloiM6ORgapc5I59bkLY400nZoLTRl-oK3174QXfEr5F3qo8d24iT5wY8Ichg3JdezSjyW9PXumclA=s600

Het is voor het eerst in 70 jaar dat een actueel overzicht van 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland wordt geboden. Het laatste standaardwerk over de 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland verscheen in 1948.

Vincent van Gogh, George Hendrik Breitner en Jozef Israëls zijn internationaal bekende Nederlandse schilders uit de 19de eeuw. Maar de Hollandse kunst uit deze tijd heeft nog veel meer te bieden. Jenny Reynaerts werpt een nieuw licht op de veranderingen in de kunstmarkt, stilistische ontwikkelingen en de relatie tussen Hollandse en buitenlandse kunstenaars. Voor deze publicatie zijn ruim 500 van de beste en meest relevante schilderijen geselecteerd: beroemde en nauwelijks bekende werken en zelfs een aantal ontdekkingen. Het boek is vormgegeven door Irma Boom.

Rijksmuseum en de 19de eeuw

Dr. Jenny Reynaerts is sinds 2003 senior conservator schilderijen van het Rijksmuseum en specialist op dit gebied. Binnen het Rijksmuseum was zij nauw betrokken bij de vernieuwde opstelling van de presentatie 19de -eeuwse kunst in 2013, welke geldt als het grootste overzicht ter wereld van het beste dat de Nederlandse schilderkunst in de 19de eeuw te bieden heeft.
Jenny Reynaerts is ook als gastconservator betrokken bij het Museum Singer Laren voor de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan, waarvoor het laatste hoofdstuk van het boek Spiegel van de werkelijkheid het uitgangspunt vormt. De tentoonstelling is van 14 januari t/m 10 mei 2020 te zien in Museum Singer Laren.

Begunstigers

De publicatie werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Korinthiërs Fonds, het J.A.J. en M.A. Risseeuw Fonds/Rijksmuseum Fonds, Stichting Victor Heiloo/Rijksmuseum Fonds, de Stichting Gifted Art, het Hendrik Mullerfonds, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en De Frans Mortelmans Stichting.

Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland.
Auteur: Jenny Reynaerts
Hardcover │ 400 p. │ 29 x 23 cm │ruim 500 full colour afbeeldingen │ Vormgeving: Irma Boom │ Prijs 49,95 │ isbn 978-94-6230-179-5 │ Rijksmuseum i.s.m. Mercatorfonds

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN