Rijksmuseum ontvangt topwerk Rembrandt-leerling Willem Drost

y6lJoqc8hbxEu9nEcxiC0Tb9-xC4jnGEEII0KiFK7teI1zaV1tDVyPpEQ_XXwga8-wwFXs7ADKvBUK4RL0FfH9XStA=s500-c

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Fantastisch dat er mensen zijn die kunst kopen om het te delen. Dankzij de Broere Charitable Fountation is dit topstuk van Rembrandts belangrijkste leerling nu voor een miljoenpubliek te bewonderen.

Italiaanse invloed

Van Willem Drost (1633-1659) zijn zo’n 41 werken bekend. Opgeleid door Rembrandt in Amsterdam, vertrok hij naar Italië. Cimon en Pero schilderde hij rond zijn 22e jaar in Venetië. Het werd zijn grootste doek. Een paar jaar later stierf hij. In Cimon en Pero is te zien hoe Drost de Hollandse manier van schilderen vermengt met Italiaanse invloeden. Het verhaal van Cimon en Pero stamt uit de Romeinse oudheid en gaat over ultieme opofferingsgezindheid en naastenliefde. Cimon is veroordeeld tot de hongerdood. Zijn dochter Pero bezoekt hem in de gevangenis en houdt hem in leven door hem stiekem de borst te geven.

Broere Charitable Foundation

De Broere Charitable Foundation ondersteunt medisch onderzoek en beeldende kunst. Het laatste gebeurt o.a. door het aankopen van topwerken om ze vervolgens toegankelijk te maken voor het publiek in Europese musea. Eerder ontving het Rijksmuseum o.a. al de volgende topstukken: Gerrit van Honthorst Sater en nimf, 1623, Willem van de Velde de Jonge, Hollandse schepen op een kalme zee, ca. 1655; Orazio Borgianni, Jezus onder de Schriftgeleerden, ca. 1609; Joachim Wtewael, Venus en Mars verrast door Vulcanus, 1610, Jacob Jordaens, De ontmoeting van Odysseus en Nausicaa, ca. 1630-40 en het bronzen beeld van Martin Desjardins, Portret van Lodewijk XIV (1638-1715), koning van Frankrijk en Navarra, ca. 1690-95.

Details

Willem Drost (1633-1659) Cimon en Pero. ca. 1655-1657
olieverf op doek, hoogte: 156 cm, breedte: 117.5 cm.
Bruikleen van de Broere Charitable Foundation

Onmisbare steun

Het Rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het Rijksmuseum beheert, conserveert, restaureert, onderzoekt, verzamelt, publiceert en presenteert de nationale collectie. Schenkingen en nalatenschappen van particulieren, fondsen, (familie)stichtingen, de overheid en het bedrijfsleven zijn daarbij essentieel. Het Rijksmuseum is dankbaar voor elke vorm van steun.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN