Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Resultaten operaties Operatie Glimlach zeer positief

Dokters van de Wereld

Het opereren van littekens van ernstige brandwonden in ontwikkelingslanden is veilig, effectief en duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse en Tanzaniaanse wetenschappers. Het team onderzocht de resultaten van operaties die tijdens missies van Operatie Glimlach van Dokters van de Wereld in 2017 en 2018 in Tanzania zijn uitgevoerd. Het is de eerste keer dat de uitkomst op de lange termijn van dit soort missies is bestudeerd. 

Brandwonden komen in Tanzania helaas vaak voor omdat er veel op open vuur wordt gekookt. Hierdoor lopen vooral kinderen regelmatig ernstige verwondingen op. Deze brandwonden worden in veel gevallen pas veel later of helemaal niet behandeld omdat ziekenhuizen ver weg zijn en de brandwondenzorg beperkt. Littekenweefsel van een brandwond op een gewricht kan ervoor zorgen dat deze niet meer goed bewogen kan worden. Uiteindelijk is dan een operatie nodig om de schade te herstellen.

Training

Tijdens de missies van Operatie Glimlach opereren Nederlandse chirurgen samen met collega’s uit Tanzania in twee weken tijd kinderen en jongvolwassenen met ernstige verwondingen. De Tanzaniaanse artsen worden daardoor on the job getraind en zijn steeds meer in staat operaties zelfstandig uit te voeren. Training van medisch personeel is een belangrijk onderdeel van Operatie Glimlach. Met het uitbreiden van de skills van lokale artsen en verpleegkundigen kan de nazorg van de patiënten en de toegang tot zorg duurzaam worden verbeterd.

Nazorg onmisbaar

Het medische team waarvan de resultaten van hun werk zijn onderzocht, bestond uit een anesthesist, twee chirurgen en een coördinator uit Nederland en drie Tanzaniaanse chirurgen. Het ziekenhuis ter plaatse leverde alle apparatuur, medicatie en het personeel voor de zorg tijdens de operatie en daarna. Patiënten kregen follow-ups bij ontslag uit het ziekenhuis en een, drie, zes en twaalf maanden na hun operatie. De Nederlandse specialisten hielden vanuit Nederland toezicht op die controles via bijvoorbeeld internet. Dat deze werkwijze effectief is blijkt duidelijk uit de resultaten van het onderzoek. Er waren weliswaar veel kleine complicaties, maar ondanks dat waren de operaties succesvol bij de overgrote meerderheid van de patiënten en verbeterde hun gewrichtsflexibiliteit aanzienlijk en daarmee hun kwaliteit van leven.

Lees meer over het internationale onderzoek in dit Engelstalige artikel.

Nieuwe toekomst

David was drie jaar toen hij met zijn vader bij het ziekenhuis kwam. Hij was tijdens het spelen in een smeulend vuurtje gevallen en had daarbij zijn beide handen en voeten verbrand. De vingers van zijn rechterhand stonden krom, zijn duim en pink waren helemaal vergroeid. Tijdens een operatie zijn de duim en pink losgemaakt waardoor David zijn hand weer beter kan gebruiken. Dit soort operaties geven kinderen een kans op een heel ander leven. Ze hebben minder pijn, kunnen weer naar school en worden weer geaccepteerd door hun omgeving.

Dit artikel is afkomstig van de website van Dokters van de Wereld:

Resultaten operaties Operatie Glimlach zeer positief

Resultaten operaties Operatie Glimlach zeer positief

Dokters van de Wereld

Ontwikkelingshulp
Dokters Van De Wereld, Nieuwe Herengracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV