Fondsen.org logo

Red de insecten, plant een maai-me-nietje

In bermen staan heel veel verschillende bloemen en planten. Zij trekken insecten aan, die zorgen voor bevruchting van bloemen en op hun beurt weer vogels en andere dieren aantrekken. Voor biodiversiteit is het dus belangrijk dat bermen niet te vaak gemaaid worden. Red de insecten, plant een maai-me-nietje!

Ook dat onooglijke stukje gras bij je parkeerplaats of de berm in jouw straat kan vol staan met bloemen en gonzen van de insecten. Vaak wordt dit soort stukjes gemeentelijk groen nog te rigoureus gemaaid. Dan wordt alles in één keer gemaaid of te vroeg in het jaar. Met een strak grasveld tot gevolg, waar insecten niets te zoeken hebben.

Ken je een plek die wat minder gemaaid zou mogen worden? Een stuk berm langs een weg, parkeerplaats of pad, waar de natuur lekker zijn gang moet gaan? Met een maai-me-nietje laat je zien dat je graag ruimte laat voor al die bloemen, insecten en andere dieren.

Zo maak je een maai-me-nietje

  1. Download de bouwtekening (PDF)
  2. Gebruik een stevige stok of lat als paaltje.
  3. Timmer hier je bord tegenaan. Dat kan een gewoon vierkant of rond stuk plaat zijn. Ben je een beetje handig, dan is een bloemvorm natuurlijk het leukst.
  4. Maak een onderbord en schilder hierop Red de insecten! of bedenk zelf een leuke tekst.
  5. Vergeet niet #maaimenietje toe te voegen. Zo kunnen anderen online vinden wat de bedoeling van het bordje is en zelf ook meedoen.
  6. Zet het bordje in je tuin, op het grasveld in het park, in de berm of in de tuin van de buren 😉

Deel een foto van jouw bordje op sociale media met #maaimenietje en laat zien dat jij de insecten helpt.

Ga voor meer natuur in jouw buurt

Maai je de berm te vaak of te vroeg, dan komen de kruiden tussen het gras niet tot bloei. Zonder bloeiende planten is er geen bloemzaad voor het volgende seizoen. En geen nectar voor de insecten die in de berm leven. Zonder insecten is er ook geen voedsel voor jonge vogels. Zo hangt alles met elkaar samen in de natuur. Door te vaak of te vroeg te maaien neemt de biodiversiteit af en leven er minder planten en dieren in je buurt. Dat kan anders door bijvoorbeeld in plukjes te maaien of bepaalde stukjes in de berm te laten staan. Daar groeit de natuur van!

Maaien in natuurgebieden

Natuurmonumenten maait op plaatsen waar dat nodig is pas na 15 juni. We doen dat rustig, zodat vogels, insecten en andere dieren de kans hebben een veilig plekje te zoeken. Op stukken waar zeldzame planten staan, maaien we zelfs nog later. En we zetten ‘cyclisch maaibeheer’ in. We laten een strook staan, die ook de volgende maaibeurt niet gemaaid wordt en pas het jaar daarop weer aan de beurt is. Het eindbeeld is veel kleurrijker en vol leven.

Wil je nog meer doen voor de insecten?

Vraag dan nu ons insecten-red-pakket aan vol met gratis tuintips!