Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Red Bull en peuken opnieuw op no. 1 van meest gevonden zwerfafval

Plastic Soup Foundation

Afgelopen zaterdag heeft Plastic Soup Foundation voor het eerst aangehaakt bij Landelijke Opschoondag, de jaarlijkse dag tegen zwerfafval van de organisatie Nederland Schoon. En net als op World Cleanup Day 2020
vonden de ruim 30.000 deelnemers zaterdag zowel op straat als in de natuur vooral peuken en blikjes van Red Bull.

Dit weten we omdat er massaal gehoor is gegeven om niet alleen het gevonden zwerfafval op te ruimen, maar het ook met de Litterati-app te fotograferen en te taggen. In totaal zijn er in de speciale Landelijke Opschoondag-challenge – die al op 15 februari van start ging – in heel Nederland 87.794 items vastgelegd, waarvan 18.693 op de zaterdag zelf. Samen met andere challenges zijn er die dag in totaal 45.784 items in Litterati ingevoerd. Een mooi voorbeeld van citizen science en onmisbaar voor ons om de producenten aan te spreken op hun rol in deze vervuiling.

Met de invoering van statiegeld op blikjes, zoals aangekondigd door staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu, durven wij te voorspellen dat vanaf dat moment het blikje uit de top 10 van meest gevonden zwerfafval zal verdwijnen. Ervaringen uit de landen om ons heen leren dat – zelfs voor een paar centen – 97 tot 99% van de blikjes dan weer keurig wordt ingeleverd. Hetzelfde effect zullen we vanaf 1 juli van dit jaar al kunnen zien optreden, als er 15 cent statiegeld op plastic flesjes wordt ingevoerd.

Meest gevonden merken

Sinds World Cleanup Day in september vorig jaar, toen er ruim 127.000 items in Litterati werden ingevoerd, is McDonalds ‘opgeklommen’ van de 3e naar de 2e plek en Heineken van de 4e naar de 3e. Marlboro is gedaald van de 2e naar de 5e plaats.

Meest gevonden items

Sigarettenfilters zijn dus de meest gevonden voorwerpen, gevolgd door blikjes en snoep- of koekwikkels. Ook zogenaamd ‘corona-afval’ werd veel getagd: rondslingerende mondkapjes maakten 2,1% uit van het geregistreerde zwerfafval. Het blikje is sinds september vorig jaar ‘gestegen’ van de 3e naar de 2e plek. En de flesjes zijn uit de top 3 verdrongen door de snoep- en koekwikkels.

Top 10 meest gevonden items: 

1. Sigarettenfilters (31,5%)
2. Blikjes (9,9%)
3. Snoep- of koekwikkels (9,2%)
4. Flesjes (3,5%)
5. Servetten en (vochtige) tissues (2,3%)
6. Bekers (2,3%)
7. Mondkapjes (2,1%)
8. Sigarettenpakjes (1,7%)
9. Flesdopjes (1,7%)
10. Zakken en tasjes (1,4%)

Litterati-kampioenen: Veldhoven, Hoorn en Papendrecht!

In totaal zijn er 4500 ‘opschoonacties’ aangemeld, waarvan maar liefst 272 in Amsterdam. Verrassend is de top 3 van meest fanatieke Litterati-gebruikers; het meeste zwerfafval werd geregistreerd in Veldhoven (13.708 item), Hoorn (8.675 items) en Papendrecht (6.241 items). En de absolute ster van Veldhoven en de rest van Nederland is Harrie Verberne met 7589 stuks!!

Enorm bedankt iedereen voor jullie inzet en enthousiasme! We kijken terug op een heel geslaagde Landelijke Opschoondag. En nu met z’n allen natuurlijk op naar een minstens even geslaagde World Cleanup Day op 18 september 2021!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2021/03/red-bull-en-peuken-opnieuw-op-no-1-van-meest-gevonden-zwerfafval/

Red Bull en peuken opnieuw op no. 1 van meest gevonden zwerfafval

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV