Meer weten? informatie@fondsen.org

Reactie van het Rode Kruis op klimaatrapport IPCC

Klimaatverandering maakt humanitaire hulpverlening nu al moeilijker, complexer en minder voorspelbaar.” Dit zegt het Internationale Rode Kruis als reactie op een rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Dit rapport, dat op maandag 8 oktober uitkwam, stelt dat er dringende en niet eerder vertoonde maatregelen nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. 

In 2017 heeft het Rode Kruis wereldwijd gereageerd op meer dan 110 noodsituaties en meer dan 8 miljoen mensen bereikt. Meer dan de helft hiervan waren noodsituaties die ontstaan waren door extreem weer. Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen getuigen ook van toenemende migratie door klimaatverandering: weersgerelateerde gebeurtenissen verjoegen in 2016 23,5 miljoen mensen, volgens de World Meteorological Organization.

Juist arme mensen zullen het hardst getroffen worden

Voorzitter van het Internationale Rode Kruis Francesco Rocca: “Meer dan de helft van ons werk bestaat nu al uit reageren op de gevolgen van extreem weer. Het is niet voor te stellen wat er gebeurt in een wereld die 1,5 of 2 graden warmer is. In een wereld met een temperatuurstijging van 1,5 graad zullen meer extreme weersomstandigheden iedereen raken, maar de mensen die nu al worstelen om te overleven vanwege conflicten, onzekerheid of armoede zullen het hardst getroffen worden.”

Rode Kruis Klimaatcentrum expert in klimaatverandering

Het Rode Kruis Klimaatcentrum (Red Cross Red Crescent Climate Centre) in Den Haag ondersteunt de Internationale Rode Kruis-beweging bij de stijgende risico’s op rampen in een veranderend klimaat. Het helpt om kennis hierover toegankelijk en bruikbaar te maken voor het Rode Kruis, en praktische maatregelen te nemen om steeds groter wordende risico’s het hoofd te bieden.

Dr. Maarten van Aalst, klimaatwetenschapper en directeur van dit Rode Kruis Klimaatcentrum: “Klimaat blijft centraal staan op de internationale agenda. In 2018 hebben we dodelijke hittegolven en bosbranden gezien op het noordelijk halfrond,op onverwachte plekken zoals Oost-Canada, Japan en Zweden. Een snelle analyse in juli door een internationale groep klimaatwetenschappers laat zien dat in sommige Europese landen minstens twee keer zo vaak hevige hittegolven zullen voorkomen.”

Actie is noodzakelijk

Het Internationale Rode Kruis verwelkomt het IPCC-rapport. Francesco Rocca: “We hopen dat dit tot actie leidt. Miljoenen levens – en miljarden dollars aan rampenbestrijding – staan op het spel.”

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633