Rapport: Ondervoeding en inhumane omstandigheden in detentiecentrum Tripoli

De Libische autoriteiten en de internationale gemeenschap moeten direct iets te doen aan de onmenselijke en gevaarlijke omstandigheden in detentiecentra in Libië. Dat stellen we op basis van een nieuw rapport, dat aangeeft dat bijna een kwart van de mensen in het Sabaa-detentiecentrum ondervoed is of ondergewicht heeft.

Kinderen

Het rapport laat ook zien dat kinderen belangrijk meer kans hebben dan volwassenen ernstig of matig ondervoed te raken. Er worden op dit moment meer dan 300 gedetineerden zonder reden vastgehouden in Sabaa. Onder hen zijn meer dan 100 kinderen.

Eén maaltijd om de paar dagen

De bevindingen van ons rapport bevestigen talloze individuele getuigenissen dat mensen in het cellencomplex slechts één maaltijd om de 2 of 3 dagen krijgen. Nieuwkomers moeten tot 4 dagen wachten voordat ze te eten krijgen. ‘De situatie is uiterst zorgwekkend, omdat deze mensen absoluut geen controle hebben over wat, wanneer of hoeveel ze eten – ze zijn volledig afhankelijk van de autoriteiten voor hun voedselinname’, zegt Kees Keus, onze medisch adviseur voor Libië. ‘Onze medische teams zien patiënten die gestopt zijn met het innemen van medicijnen omdat ze niets te eten hebben. Het gebrek aan voedsel wordt gezien als de grootste oorzaak van angst in dit centrum.’

Opgesloten in kleine kamer

Daarnaast ontdekte een van onze medische teams tijdens het uitdelen van noodrantsoenen dat 31 mensen opgesloten zaten in een kleine kamer van slechts 4,5 meter bij 5 meter (0,7 m2 per persoon). Er was geen ruimte om te gaan liggen, de kamer had geen latrines en mensen werden gedwongen te urineren in emmers en plastic flessen. Zij werden meer dan een week in deze kamer vastgehouden, ondanks herhaalde oproepen van onze kant om deze mensen te verplaatsen.

Vernederende en gevaarlijke situatie

We zijn fel gekant tegen de willekeurige detentie van vluchtelingen, migranten en asielzoekers in Libië. Het beleid van de Europese lidstaten leidt ertoe dat mensen gedwongen moeten terugkeren naar situaties die hun fysieke en psychische gezondheid ernstig in gevaar brengen. We roepen de Libische autoriteiten en de internationale gemeenschap op om onmiddellijk te in te grijpen door:

  1. ervoor zorgen dat iedereen die in Sabaa en in detentiecentra in Libië verblijft, regelmatig en voldoende voedsel krijgt,
  2. alle kinderen vrij te laten en zorg te dragen voor hun welzijn,
  3. de toelating van nieuwe gedetineerden op te schorten en huidige gedetineerden vrij te laten of over te plaatsen als er niet voldoende voedsel of ruimte is,
  4. ervoor zorgen dat de omstandigheden in detentiecentra voldoen aan nationale, regionale en internationaal overeengekomen standaarden.

Ons werk in Libië

Al meer dan twee jaar bieden we medische zorg aan vluchtelingen, migranten en asielzoekers in detentiecentra in Tripoli, Khoms, Zliten en Misrata. Gedetineerden in deze centra hebben geen gegarandeerde toegang tot medische zorg. We zorgen voor doorverwijzingen naar andere ziekenhuizen in geval van spoedeisende situaties. Daarnaast behandelen onze artsen medische aandoeningen die vooral worden veroorzaakt of verergerd door het gebrek aan medische hulp en de onmenselijke omstandigheden in de centra. Veel patiënten lijden aan angst en depressie of vertonen symptomen van posttraumatische stressstoornis. We zien regelmatig patiënten met psychiatrische aandoeningen die in verband staan met of verergerd worden door de detentie.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633