Fondsen.org logo

Ranking: Nog steeds faalt Burger King op het gebied van kippenwelzijn

Nog geen beter leven voor de vleeskip: fastfoodketens blijven plofkip gebruiken

De meeste fastfoodketens vertikken het nog steeds om minimale aanpassingen te doen voor kippenwelzijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst The Pecking Order van World Animal Protection, waarbij de ketens worden beoordeeld op concrete toezeggingen, ambities en transparantie rondom dierenwelzijn. Hierbij scoren Burger King, Starbucks en Subway het slechtst, terwijl KFC zich – in Nederland – het hardst maakt voor beter kippenwelzijn.
The Pecking Order onderzoekt, inmiddels voor het derde jaar op rij, iconische fastfoodmerken wereldwijd op het welzijn van de door hen gebruikte vleeskippen. Wat blijkt? De welzijnsnormen zijn nog steeds zorgwekkend laag.

Investeringen in dierenleed en natuurvernietiging

Dit jaar zijn er, naast de wereldwijde beoordeling, óók veertien nationale beoordelingen gemaakt, waaronder in Nederland. Ook in Nederland scoort Burger King zwaar onvoldoende: de fastfoodketen eindigt hier zelfs op het laagste niveau, namelijk ‘heel slecht’. ‘Anders dan veel andere bedrijven weigert Burger King om van de plofkip af te stappen’, vertelt Julia Bakker, Campagnemanager Farming bij World Animal Protection Nederland. ‘World Animal Protection verwacht minstens dat ketens de standaarden van het Better Chicken Commitment gaan volgen. Die standaarden vragen onder meer om het gebruik van trager groeiende kippenrassen en het bieden van meer bewegingsruimte.’
 
Wél heeft Burger King een aantal vegetarische en veganistische opties op het menu. ‘Des te eigenaardiger dat de fastfoodketen zijn ogen nog steeds sluit voor kippenwelzijn wat betreft de niet-vegetarische opties’, stelt Bakker. Onderaan de Nederlandse ranglijst treffen we ook Starbucks en Subway, die allebei eveneens op vrijwel geen enkele manier bezig zijn met het welzijn van kippen.

Een kort en tragisch leven

Het meeste kippenvlees van fastfoodketens is dus nog altijd afkomstig van op elkaar gepropte (plof)kippen. De kippen ‘leven’ in een zeer krappe en kale omgeving, vaak zonder enig daglicht, en zijn bovendien extreem doorgefokt op snelle groei. De dieren kunnen zo geen natuurlijk gedrag vertonen én lopen groot risico op huidverwondingen, kreupelheid, stress en infecties. De standaarden van het Better Chicken Commitment zorgen voor een aanmerkelijke verbetering van het welzijn van de dieren: ze vormen een zeer belangrijke stap op weg naar een beter leven voor miljoenen kippen.

 KFC Nederland

Van de in dit jaar veertien apart beoordeelde landen eindigt Nederland op de derde plek, achter het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit komt overigens vooral door de toonaangevende score van KFC, die er – in Noord- en West-Europa – voor zorgt dat tientallen miljoenen kippen per jaar een beter leven krijgen. Ook Domino’s Pizza en New York Pizza boeken enige vooruitgang. Deze twee ketens hebben het Better Chicken Commitment inmiddels ondertekend, maar de implementatie daarvan – en dus de daadwerkelijke resultaten – moeten nog worden gerapporteerd.