Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Programma 2019-2020

NU TE ZIEN

Operatie Nachtwacht

Sinds juli 2019
Team Operatie Nachtwacht. Foto: Jan-Kees SteenmanOp 8 juli 2019 is Operatie Nachtwacht gestart, het grootste en meest veelzijdige onderzoeks- en restauratieproject van Rembrandts meesterwerk in de geschiedenis. Operatie Nachtwacht heeft tot doel het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het vindt plaats voor het oog van het publiek in een speciaal hiervoor ontworpen glazen ruimte.

AkzoNobel is hoofdpartner van Operatie Nachtwacht.

Operatie Nachtwacht wordt mogelijk gemaakt door The Bennink Foundation, PACCAR Foundation, Piet van der Slikke & Sandra Swelheim, American Express Foundation, Familie De Rooij, Het AutoBinck Fonds, Segula Technologies, Dina & Kjell Johnsen, Familie D. Ermia, Familie M. van Poecke, Henry M. Holterman Fonds, Irma Theodora Fonds, Luca Fonds, Piek-den Hartog Fonds, Stichting Zabawas, Cevat Fonds, Johanna Kast-Michel Fonds, Marjorie & Jeffrey A. Rosen, Stichting Thurkowfonds en het Nachtwacht Fonds

Dankzij bijdragen van het Ministerie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, de Gemeente Amsterdam, het Amsterdam Museum, founder Philips en hoofdsponsoren ING, de BankGiro Loterij en KPN kunnen jaarlijks ruim 2 miljoen mensen het Rijksmuseum en De Nachtwacht bezoeken.

Lang Leve Rembrandt

t/m 15 september
beeld3Lang Leve Rembrandt. Foto: Olivier MiddendorpVan basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, honderden kunstenaars brengen in de zomertentoonstelling van het Rijksmuseum een eerbetoon aan de grote meester. Te zien zijn onder andere 96 versies van De Nachtwacht, 253 kinderkunstwerken en 132 kopieën van Rembrandts zelfportretten.

Erwin Olaf

t/m 22 september
beeld7Erwin Olaf, Hope – Portrait 5, 2005. Aankoop dankzij de deelnemers van de BankGiro LoterijHet Rijksmuseum is voor Erwin Olaf al sinds zijn vroege jeugd een grote inspiratiebron. Rembrandt, Jan Steen, Breitner en andere Nederlandse kunstenaars hebben een grote invloed op zijn werk. Ter gelegenheid van de overdracht van zijn kerncollectie presenteert het Rijksmuseum 12x Erwin Olaf. Daarin laat Olaf zijn foto’s een dialoog aangaan met de Nederlandse schilderkunst en is zijn werk voor het eerst te zien naast dat van zijn voorbeelden.

De overdracht van de kerncollectie van Erwin Olaf betreft grotendeels een schenking van de kunstenaar en is deels aangekocht dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen

t/m 3 november
beeld8Louise Bourgeois ‘Spider’ 1996, Easton Foundation. Foto: Antoine van Kaam © The Easton Foundation/Pictoright, AmsterdamIn de zomer van 2019 brengt het Rijksmuseum, voor het eerst in Nederland, een selectie van monumentale openluchtsculpturen van Louise Bourgeois samen. De Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois (1911-2010) werd wereldberoemd met haar monumentale sculpturen van spinnen. Wandelend door de Rijksmuseumtuinen maken bezoekers een reis langs de thema’s die zo kenmerkend zijn voor het werk van Bourgeois. Meer dan een halve eeuw werk wordt getoond, van de aangrijpende The Blind Leading the Blind uit 1947-49 tot de spectaculaire Spider uit 1996.

De tentoonstelling Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen wordt mede mogelijk gemaakt door PON en de Rijksclub.

VERWACHT NAJAAR 2019

Tentoonstellingen

Rembrandt-Velázquez

11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020
beeld6Francisco de Zurbarán, 1639. Real Academia Bellas Artes San FernandoRembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters sluit het Jaar van Rembrandt 2019 in het Rijksmuseum af. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum komen voor het eerst zoveel meesterwerken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera samen. De tentoonstelling gaat over schoonheid, emotie, religie en realisme.

De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez wordt mogelijk gemaakt door Ammodo, Holland America Line, Rijksmuseum International Circle en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Rineke Dijkstra – Night Watching

5 september t/m 3 december 2019
beeld9Night Watching, Rineke DijkstraNight Watching, de nieuwe filminstallatie van Rineke Dijkstra, is vanaf 5 september te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. In de film kijken veertien groepen naar Rembrandts Nachtwacht en reageren op hun eigen manier. Dijkstra draaide Night Watching op zes avonden in de Eregalerij recht voor De Nachtwacht zodat de geportretteerden een indringende ervaring van het schilderij zouden krijgen. Het schilderij zelf blijft buiten beeld.

Dijkstra maakte Night Watching op uitnodiging van het Rijksmuseum en is mede mogelijk gemaakt door Joep en Monique Krouwels / Rijksmuseum Fonds.

Document Nederland: ON/OFF

Martijn van de Griendt

3 oktober 2019 t/m 19 januari 2020
beeld10Martijn van de Griendt, Quenisha Qiana (344.000 volgers op Instagram)In deze tijd staan veel mensen permanent aan. Ze zijn voortdurend actief, mooi, bereikbaar en alert, zich bewust van de camera, hun uiterlijk en hun zelfbeeld. Anderen gaan juist op zoek naar plekken waar ze even uit staan. Voor de jaarlijks terugkerende fototentoonstelling Document Nederland fotografeerde Martijn van de Griendt in opdracht van het Rijksmuseum de huidige consumptiemaatschappij waarbij alles draait om de looks en de likes.

Evenementen

RIJKS® x Mirazur

27 september 2019
Mauro Colagreco, executive chef van restaurant Mirazur, uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, kookt samen met executive chef Joris Bijdendijk in RIJKS®.

Nacht van de Geschiedenis

26 oktober 2019
De feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis met bekende sprekers en grote talenten, debatten, lezingen en interviews. Thema dit jaar is: Zij/Hij. Kaarten zijn te koop vanaf 2 september.

Speeddaten voor Vrienden van het Rijksmuseum

14 november 2019
Eén keer per jaar krijgen Vrienden de kans om alles te vragen aan de conservatoren, restauratoren en onderzoekers van het Rijksmuseum.

Teekenfestival

23 & 24 november 2019
Laat je inspireren door Rembrandt en doe mee aan één van de vele gratis tekenactiviteiten in het museum.

VOORUITBLIK TENTOONSTELLINGEN 2020

Caravaggio x Bernini

Barok in Rome
14 februari t/m 7 juni 2020

Japans Lak

3 juli t/m 30 augustus 2020

XXL Papier

3 juli t/m 30 augustus 2020

Slavernij

25 september 2020 t/m 17 januari 2021

Programma 2019-2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV