Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Proefschrift over ESES bij Kinderen

Epilepsie Fonds

Met financiële steun van het Epilepsiefonds deed Bart van den Munckhof een promotieonderzoek naar Epilepsie met Elektrische Status Epilepticus in Slaap (ESES). Het proefschrift dat hij schreef, heeft hij overhandigd aan promotor Kees Braun en co-promotor Floor Jansen.

Wat is ESES?

Epilepsie met Elektrische Status Epilepticus in Slaap (ESES) is een epilepsiesyndroom bij kinderen. Bij ESES is er sprake van vrijwel continue epileptische activiteit tijdens de slaap. Ook hebben kinderen met ESES leer- en gedragsproblemen. Kinderen met ESES kunnen af en toe een zichtbare epileptische aanval hebben, maar de epileptische activiteit tijdens de slaap is meestal onzichtbaar. Terwijl die wel gevolgen heeft voor het kind, en kan leiden tot bijvoorbeeld leer- en gedragsproblemen. Binnen zijn onderzoek wilde Van den Munckhof de volgende vragen beantwoorden:

Hoe kunnen we kinderen met een risico op ESES zo vroeg mogelijk herkennen?

“Het blijkt vaak te gaan om kinderen met een hersenbeschadiging rond de geboorte. Ook blijkt een verhoogde ontstekingsactiviteit in de hersenen bij deze kinderen een rol te spelen.”

Wat zijn de oorzaken van ESES en hoe leiden deze tot leer- en gedragsproblemen?

“We ontdekten dat de kwaliteit van de slaap veel minder goed was dan normaal door de epileptische activiteit, vooral bij kinderen met gedragsproblemen.”

Wat is de beste behandeling?

“De gebruikelijke medicijnen tegen epilepsie werken vaak niet voldoende. We hebben twee groepen van medicatie gevonden die effectiever zijn. Momenteel wordt dit verder onderzocht in Europees verband. Zo hopen we in de toekomst deze kinderen beter te kunnen behandelen.”

Dit artikel is afkomstig van de website van het Epilepsiefonds:

https://www.epilepsie.nl/nieuws/detail/het-proefschrift-van-bart-van-den-munckhof/162

Proefschrift over ESES bij Kinderen

Epilepsie Fonds

Gezondheid en Handicaps
De Molen 35, 3994 DA Houten, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV