Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Proef voor kruidenrijker grasland blijkt succesvol

Natuurmonumenten

Kruidenrijke graslanden zijn van wezenlijk belang voor onder andere insecten en insectenetende vogels. Om een kruidenrijk grasland – met soorten als margriet, sint-janskruid, tijmereprijs en knoopkruid – te laten ontstaan op voormalige landbouwgronden is vaak jaren geduld nodig. Waarbij het er in de praktijk op leek dat daarbij niet alleen de verschraling van de bodem van belang was. Provincie Gelderland liet daarom een onderzoek uitvoeren naar een mogelijkheid om dit proces te ondersteunen. Ook Natuurmonumenten werkte mee aan de proef, in de Achterhoek met percelen op onder andere ’t Waliën en Grote Veld bij Zutphen/Lochem en op Mentink, bij Winterswijk. Na een eerste jaar lieten veel van de 77 proefpercelen al een duidelijk positief effect zien.

Zwarte braak en maaisel

Uitgangspunt was de aanname dat nieuwe soorten zich makkelijker kunnen vestigen op kale grond dan in een bestaande grasmat. Daarbij speelt natuurlijk ook de beschikbaarheid van zaad een rol. De proef bestond daarom uit twee delen: de bewuste percelen werden een groeiseizoen lang ‘braak’ gemaakt en gehouden, waarna er maaisel op werd uitgestrooid van een kruidenrijk grasland op een vergelijkbare bodem. Ter controle kreeg vaak de helft van het perceel deze behandeling, de andere helft dan werd op de tot dan toe gebruikelijke wijze beheerd.

Hondsviooltje op 't Waliën

Kleurrijk resultaat

Al na een eerste jaar lijken de resultaten van de proef zeer positief. In veel proefpercelen was het verschil in het beheer duidelijk zichtbaar door het aantal soorten kruiden dat er groeide. Een kleurrijk verschil, zoals ook te zien is op de foto’s. Hoewel de resultaten van de fauna-inventarisatie nog niet bekend zijn verwachten we hier een vergelijkbaar effect.

Meer lezen? Hier vind je het uitgebreidere artikel op Nature Today. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-hackfort/nieuws/proef-voor-kruidenrijker-grasland-blijkt-succesvol

Proef voor kruidenrijker grasland blijkt succesvol

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Natuurmonumenten
fondsen.org

Waddenzee onder spanning

Niet klaar voor de toekomst en slecht voor de natuur.Natuurmonumenten is onaangenaam verrast door de bekendmaking van het ministerie van Economische zaken en klimaat (EZK)

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV