greenpeace

Postcode Loterij helpt Russische bossen uit de brand!

Posted in: Natuur, Milieu en Dieren

In Rusland vliegt elk jaar een gebied van 40 miljoen hectare natuur in brand. Dat kunnen we voorkomen. Met een geweldige extra gift van de Nationale Postcode Loterij start Greenpeace een nieuw project om de Russische bossen te beschermen.

De Nationale Postcode Loterij heeft het project het ongelofelijke bedrag van €2.409.000 toegekend. Hiermee kunnen vrijwillige brandweerteams in actie komen om de bos- en veenbranden te voorkomen en bestrijden. Daarmee beschermen we het klimaat, de Russische boreale wouden en de levens van dieren én mensen.

Deze helden gaan al door het vuur
Jaarlijks vliegt zo’n 40 miljoen hectare natuur in brand, waaronder 8 miljoen hectare bos. Tien jaar geleden, toen een nieuwe boswet in Rusland een streep zette door effectieve bestrijding van natuurbranden, besloot Greenpeace zelf de branden te gaan blussen.

Heldhaftige mannen en vrouwen trekken met mobiele blusapparaten naar de brandhaarden om zoveel mogelijk natuurgebied te redden.

Zo willen we voorkomen dat het leefgebied van bruine beren, de gouden adelaar en de Siberische tijger nog verder verdwijnt. Maar niet alleen de oeroude bossen lijden onder de branden. Huizen en oogsten gaan in vlammen op en tot in de verre omgeving sterven mensen sterven aan de giftige rookwolken.

Blussen is niet genoeg
De branden zijn talrijk, Rusland is groot en het aantal brandweerteams is klein. Door klimaatverandering wordt het aantal branden alleen maar groter. Blussen is niet genoeg; ook preventie is nodig om deze milieuramp te stoppen. En met deze geweldige gift van de Nationale Postcode Loterij kunnen we dat nu doen.

Zo beschermen we de bossen effectief en duurzaam

Dit is het plan:

  • We zetten 12 zelfstandige coördinatiecentra op
  • We trainen en ondersteunen 12 groepen vrijwillige bosbrandspecialisten die een regio onder hun hoede krijgen
  • Vanuit de coördinatiecentra mobiliseren deze vrijwilligers nieuwe vrijwilligersgroepen op die lokaal gaan werken aan preventie en bluswerk
  • Daarnaast gaan 6 vrijwilligersgroepen drooggelegd veen weer onder water zetten in de brandgevoelige plaatsenwaar veel mensen in de buurt wonen. Zo worden de gebieden weerbaarder tegen brand.

Zo bouwen we in drie jaar een netwerk van honderden vrijwilligers die effectief en duurzaam branden bestrijden maar vooral helpen voorkomen.

Bron: Greenpeace

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options