Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pluimveesector jokt over kippenwelzijn

Wakker Dier

De bewuste advertentie verscheen paginagroot op 2 september dit jaar in weekblad Privé. Wakker Dier bestrijdt drie claims in de gewraakte advertentie. Nepluvi suggereert dat het representatief is dat EU-vleeskuikens leven in stallen met strobalen en grote ramen, dat zij in ruime stallen leven én dat iedereen in de Europese pluimveesector maatregelen neemt om een hoog dierenwelzijn te garanderen.

Europese Unie

In de meest gangbare EU-stal hebben de kippen geen strobalen, geen ramen, geen overdekte uitloop en zien zij nooit daglicht. “Het beeld van de kippenstal dat Nepluvi in de advertentie gebruikt, geeft een veel te rooskleurig beeld van het leven van zo’n negentig procent van de vleeskuikens in de EU,” zegt Hilhorst.

Plofkip

In de EU is de plofkip nog altijd de norm. Dit snelgroeiende ras in combinatie met hoge bezettingsdichtheden, loopt een sterk verhoogd risico op gebreken als kreupelheid en voetzoolzweren. “De sector kan daarom niet zeggen dat “iedereen” maatregelen neemt die een hoog dierenwelzijn “garanderen”. Hilhorst: “Een hoog welzijn garanderen terwijl het gaat over plofkippen, je moet maar durven.”

Ruimte

Volgens belangenbehartiger Nepluvi leven vleeskuikens in ruime stallen. In werkelijkheid zijn de stallen weliswaar groot, maar leven er duizenden kippen in één stal. Door de hoge bezettingsdichtheid hebben de kippen maar weinig ruimte.  “Het is veel te vol in de stal. Per kip is er nog geen A4’tje ruimte,” zegt Hilhorst.

Nederland

In Nederland is nog altijd zestig tot zeventig procent van de vleeskuikens een plofkip. Deze kippen worden gehouden voor bijvoorbeeld export, horeca, slagers, poeliers en de verwerkende industrie. “Nepluvi sust het geweten van Nederlandse consumenten over het kippenleed dat zij bij restaurants, fastfoodketens, snackbars of kantines geserveerd krijgen,” zegt Hilhorst.

Dit bericht is afkomstig van de website van Wakker Dier:

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/klacht-tegen-pluimveesector-die-jokt-over-kippenwelzijn/

Pluimveesector jokt over kippenwelzijn

Wakker Dier

Sarphatistraat 654, 1018 AV Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV