Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Plofkipgigant Kloeke Kip winnaar Liegebeest 2020

Wakker Dier

Sinds 2009 organiseert Wakker Dier de jaarlijkse Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige uitspraken over dierenwelzijn te onthullen. Dit jaar brachten ruim 21.500 mensen hun stem uit. “Sommige bedrijven zijn meesters in het verhullen van dierenleed,” aldus Oostrik. “Daarmee verstoren ze de markt en benadelen ze diervriendelijker producten.”

Genomineerden

De andere genomineerden bleven ver achter op winnaar Kloeke Kip (43 procent van de stemmen). De ‘Nederland draait op zuivel’-campagne van de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO is goede tweede met 28 procent, “verantwoorde kweek” en “duurzame visserij” van ASC en MSC met onverdoofd geslachte vissen kreeg 17 procent van de stemmen, en “plantaardige” margarine van Zeeuws Meisje mét melkbestanddelen kwam uit op 9 procent. De “kleinschalige” zuivel uit een megakoeienstal van Gijs is eerder al uit de verkiezing teruggetrokken, nadat Gijs etiket en stalgebruik aanpaste.

Verzet Kloeke Kip

Kloeke Kip verzette zich tegen de Liegebeest-nominatie en noemt haar stallen in een reactie “de meest duurzame ter wereld”. “Een gotspe,” zegt Oostrik. “De plofkipfabrikant spreekt op haar website onder meer verhullend over ‘kuikens’ en vermijdt angstvallig het woord ‘plofkip’. Het zijn greenwash-praatjes van een bedrijf dat van 250 duizend plofkippen wil doorgroeien naar meer dan één miljoen.”

Verzet viskeurmerken

Ook de viskeurmerken ASC (kweekvis) en MSC (wilde vangst) volharden in hun standpunt over “verantwoorde kweek” en “duurzame visserij”, terwijl ze toestaan dat hun vissen zonder verdoving worden geslacht. Sommige vissen sterven al in het net, door de druk. Anderen worden op ijs gelegd, waarmee ze vaak een ellenlange verstikkingsdood tegemoet gaan. Of ze worden levend opengesneden. “Vissen ervaren pijn, stress en angst. Net als alle andere dieren,” aldus Oostrik.

Voorgaande jaren

Wakker Dier organiseerde de Liegebeestverkiezing dit jaar alweer voor de twaalfde keer. Vorig jaar won Albert Heijn met zijn AH-kipverpakking waarop “meer ruimte” stond, terwijl deze supermarkt zijn kippen juist de minste ruimte geeft. De verpakking (ook door de Reclame Code Commissie misleidend bevonden) werd aangepast.

Dit bericht is afkomstig van de website van Wakker Dier:

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/plofkipgigant-kloeke-kip-liegebeest-2020/

Plofkipgigant Kloeke Kip winnaar Liegebeest 2020

Wakker Dier

Sarphatistraat 654, 1018 AV Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV