Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Platform SIRA documenteert mensenrechtenschendingen in Mali

Free Press Unlimited

Het nieuwe digitale platform SIRA (Systeem voor Digitale Documentatie en Analyse) werd op 24 juni 2020 tijdens een online persconferentie gelanceerd. Het doel van het platform is het verzamelen, visualiseren en analyseren van mensenrechtenschendingen in Mali. Het is het eerste van drie platforms die ontwikkeld zijn als onderdeel van het OCCIPRE-project, geïnitieerd door Tuwindi, Free Press Unlimited en Amnesty International Mali, en gefinancierd door de Europese Unie.

Tuwindi is sinds 2017 een Free Press Unlimited-partner. Deze organisatie voor mediaontwikkeling is gespecialiseerd in het creëren van technologische oplossingen ter ondersteuning van sociale en economische ontwikkeling op het gebied van bestuur, burgerschap, mensenrechten en democratie.

The OCCIPRE-project

Nu werken Tuwindi en Free Press Unlimited samen met Amnesty International Mali voor het OCCIPRE-project. Ramata Guissé, uitvoerend directeur van Amnesty International Mali: ¨OCCIPRE wil bijdragen aan de komst van een democratische en inclusieve Malinese samenleving waarin alle burgers alle fundamentele rechten genieten die in nationale en internationale teksten zijn vastgelegd.” OCCIPRE maakt gebruik van digitale en mobiele platforms om collectieve monitoring in de hele samenleving te stimuleren, en ook een lobby voor verantwoording en rechtvaardigheid op gang te brengen.

Launch of SIRA

SIRA is het eerste van drie platforms die door OCCIPRE worden gelanceerd. Het brengt een netwerk van meer dan 800 waarnemers samen die realtime informatie over incidenten van mensenrechtenschendingen zullen delen. Zo ontstaat er een database die openlijk toegankelijk is voor bijvoorbeeld journalisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers.

“Dankzij SIRA krijgt het Malinese volk toegang tot betrouwbare informatiebronnen, terwijl het in staat wordt gesteld om op een participatieve, inclusieve en diverse manier bij te dragen. SIRA wordt het platform voor het verzamelen van informatie over, en het documenteren en bestreden van, mensenrechtenschendingen in Mali, waardoor een voor iedereen toegankelijk database wordt gecreëerd”, aldus Jens Kiesheyer, Free Press Unlimited-programmacoördinator voor Mali.

Data-analyse en -training

Het platform is beschikbaar als web versie en als mobiele app. De app is voornamelijk bedoeld voor het in realtime vastleggen van incidenten; de web versie maakt het ook mogelijk om gegevens te analyseren. Dit kan de gebieden van het land die het meest worden getroffen identificeren en de meest voorkomende schendingen en hun belangrijkste oorzaken opsporen. Met gebruik van deze gegevens wordt een landelijk lobby- en actieplan ontwikkeld.

Training is ook onderdeel van SIRA. 110 journalisten zullen een professionele opleiding krijgen zodat zij beter in staat zijn mensenrechten te onderzoeken en te integreren in hun verslaggeving. Ongeveer 20 advocaten zullen ook training krijgen zodat het makkelijker wordt voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen om de juiste juridische steun te krijgen.

57 journalisten waren bij de lancering op 24 juni aanwezig. De EU-delegatie in Mali werd ook vertegenwoordigd door hoofd Bart Ouvry en hoofd van de politieke afdeling, Salvador Pinto da Francoa. Er waren ook deelnemers uit Kidal, wat anders een vrij ontoegankelijke regio is.

SIRA is het eerste van drie digitale platforms. De andere twee platforms, Xensa en Kenekanko, worden later dit jaar gelanceerd. Het doel van Xensa is Malinese bloggers in staat te stellen contact te leggen met hun lokaal gekozen politici. Kenekanko wordt de Malinese versie van Publeaks van Free Press Unlimited, een platform waar klokkenluiders aan onderzoeksjournalisten veilig kunnen rapporteren over gevallen van corruptie en andere misdaden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/platform-sira-documenteert-mensenrechtenschendingen-in-mali

Platform SIRA documenteert mensenrechtenschendingen in Mali

Free Press Unlimited

Mensenrechten
Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV