Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Plastic nekt otter in de Nieuwkoopse Plassen

Natuurmonumenten

Er zwemt een otter met een plastic ring om zijn nek rond in de Nieuwkoopse Plassen. Dat blijkt uit beelden gemaakt met een wildcamera van Natuurmonumenten. Het gaat vermoedelijk om plastic zwerfafval. Boswachter John Pietersen maakt zich zorgen. “Ik schrok toen ik de beelden zag. Het is een jonge otter die nog iets zal groeien. Dan kan de ring verstikkend gaan werken.”

Plastic ring

Op de beelden is te zien dat twee jonge otters en hun moeder uit het water komen, één van de jongen heeft duidelijk een soort ring of band om zijn nek. De boswachter van Natuurmonumenten baalt er flink van. “We kunnen niet zien wat het precies is, maar het lijkt op plastic zwerfafval,” aldus de boswachter. “Aannemelijk is dat het jonge dier er gewoon in is gezwommen. Een otter heeft een gestroomlijnd lichaam en een dikke vacht. Met de haren mee glijdt een ring er zo omheen. Maar zonder hulp kan zo’n ring er dan niet meer af.” Naar schatting is de otter een maand of 10 oud en hij zal nog ietsje groeien. Als de otter nog groter wordt, kan het irriteren en infecties geven. Ook kan het zijn luchtpijp afknellen.

Reddingsactie

Het is maar de vraag of een reddingsactie succesvol zal zijn. Otters zijn schuwe dieren en laten zich zelden zien. In de Nieuwkoopse Plassen leven momenteel 6 of 7 otters. Pietersen: “Ik ben dagelijks op de plas en hoewel ze er sinds 2014 zijn, heb ik er nog nooit één levend gezien.” De boswachter heeft daarom de hulp ingeroepen van een otterexpert. “We gaan samen kijken of we de otter kunnen vangen en bevrijden van zijn ring. Maar een schuwe otter vangen in 1400 hectare gebied is bepaald geen gelopen race. Probeer maar eens de juiste te vangen.” Hij drukt mensen op het hart om vooral niet zelf naar de otter te gaan zoeken. “Daarmee doe je onbedoeld meer kwaad dan goed.”

Wildcamera’s

Intussen blijven de camera’s in het gebied draaien. Pietersen hoopt dat de otter vaker op beelden van de wildcamera’s verschijnt. “Als we hem niet kunnen vangen én hij staat niet meer op de beelden, dan vrees ik met grote vrees. Gelukkig is het nog niet zover.”

Zwerfafval

Zwerfafval in natuurgebieden is een grote ergernis van veel boswachters. Ook in de Nieuwkoopse Plassen vissen boswachters, vrijwilligers en ook recreanten dagelijks afval uit het water. “Het went, en als ik me dat bedenk, begin ik met fronsen”, aldus Pietersen. “Er is veel gedaan om de waterkwaliteit in Nederland en in de Nieuwkoopse Plassen te verbeteren. En met succes, het water is veel schoner en de otter is terug. We doen er met z’n allen veel aan om zijn overlevingskansen te vergroten. Het kan toch niet zo zijn dat een stukje plastic ‘m dan de das om doet?”

Wake-up call

De boswachter roept iedereen op om eigen afval gewoon mee naar huis te nemen. “Hopelijk is dit voor veel mensen een wake-up call. Dit wil toch niemand op zijn geweten hebben? Plastic hoort echt niet in onze natuur thuis!”

Plastic nekt otter in de Nieuwkoopse Plassen

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV