Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Plastic Free July: Vormt plastic een risico voor ons lichaam?

Plastic Soup Foundation

We verbruiken met zijn allen veel plastic, te veel. Er zit letterlijk plastic in het voedsel dat we eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen. Helaas beseffen de meeste mensen niet dat plastic in ons lichaam ziek kan maken. De chemicaliën in plastic zijn in verband gebracht met ziektes als kanker, diabetes, overgewicht, onvruchtbaarheid en neurologische problemen. Er zijn genoeg aanwijzingen dat plastic onze gezondheid schaadt.  

Daarom hebben we de Plastic Health Coalition opgericht. In deze nieuwe onderzoeks- en belangenbehartigingsalliantie bundelen verschillende nationale en internationale milieu- en onderzoeksorganisaties hun krachten om wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic te bevorderen, te verbeteren en onderzoeksresultaten te verspreiden.  

[embedded content]

Met dank aan Antimatter, een animatie en motion design studio uit Italië, die deze video over plasticvervuiling & menselijke gezondheid heeft gemaakt.

We moeten de huidige overconsumptie van plastic sterk verminderen. Plastic Free July is een goede aanleiding om daarmee te beginnen. Verlaag je plastic voetafdruk en de blootstelling aan schadelijke chemicaliën en additieven door minder in aanraking te komen met kunststoffen.  

Hieronder volgt een selectie van zes veelgebruikte plastic producten. Zou je daar al mee kunnen stoppen? 

Kauwgom

Wist je dat kauwgom synthetische polymeren zoals polyethyleen en weekmakers kan bevatten. Die maken kauwgom rekbaar, zacht en flexibel. We stoppen kauwgom in onze mond, maar beseffen niet dat kauwgom eigenlijk een plastic product is, gemaakt op basis van olie. Kauwgom breekt bovendien niet gemakkelijk af op natuurlijke wijze. Kijk maar eens onder een lessenaar, dan bestaat de kans dat je daar kauwgom aantreft dat daar al heel lang geplakt zit.  

Kies voor niet-synthetische rubberen kauwgom! Er zijn al alternatieven op de markt die plasticvrij zijn, biologisch afbreekbaar en veganistisch. Probeer de True Gum in plaats daarvan.

Thee

Theezakjes lijken van papier gemaakt, maar schijn bedriegt. Ze kunnen miljarden microplastics vrijgeven die je vervolgens met de thee binnen krijgt. Onderzoekers van McGill University in Montreal analyseerden vier verschillende gekochte theezakjes. Zij concludeerden dat gemiddeld 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastische deeltjes uit elk zakje in de thee terechtkwamen. De onderzoekers oordeelden dat ‘een van de belangrijkste potentiële menselijke blootstellingsroutes van micro- en nanoplastic waarschijnlijk via inname is, en dat deeltjesopname in het spijsverteringskanaal kan plaatsvinden. Eenmaal in het spijsverteringskanaal kunnen cellulaire opname en subcellulaire translocatie of lokalisatie van de ingeslikte deeltjes optreden’. 

Dat er plastic verwerkt is in theezakjes wordt zelden op de verpakking vermeld. De consument blijft er dus onwetend over. Kies voor losse theebladeren en zet je eigen thee op het fornuis! Dat is nog leuk ook! 

Lippenstift

Lippenstiften en lipgloss zitten vol plastic ingrediënten, zoals Polyethyleen (PE), Polymethylmethacrylaat (PMMA) en Polyethyleentereftalaat (PET). Cosmetica zit direct op ons lichaam. We weten dat we de producten die we op onze lippen smeren gemakkelijk binnen kunnen krijgen. Wat voor effecten hebben deze plastic ingrediënten in ons lichaam?  

Uit onderzoek is bekend dat hoe kleiner een plastic deeltje is, hoe dieper het in ons lichaam kan doordringen. De allerkleinste deeltjes komen mogelijk via onze darmen in ons bloed terecht en bereiken vervolgens organen, waarschijnlijk zelfs hersenen en placenta.  

Waarom zou je het risico nemen? Er zijn diverse microplastic-vrije lippenstiften op de markt. Heb je die van Juni Cosmetics en Odylique al geprobeerd? We hebben een lijst opgesteld met plasticvrije of ‘Zero Plastic Inside’ lippenstiften

Plastic vezels 

Synthetische materialen – zoals polyester, nylon en acryl – worden in 60% van alle kleding wereldwijd gebruikt. Wanneer kleding wordt gefabriceerd, gedragen en gewassen, komen er plastic microvezels vrij, die in het milieu terechtkomen, zowel in de lucht als in het water.  

Een gemiddeld huishouden genereert ongeveer 20 kg stof per jaar, waarvan 6 kg bestaat uit microplastics, die voor een deel afkomstig zijn van textiel. Plastic microvezels zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Ingeademde synthetische vezels kunnen in de longen blijven zitten en ontstekingen veroorzaken. Onderzoek suggereert dat dit kan leiden tot gezondheidseffecten, waaronder problemen met de voortplanting, kanker, ademhalingsproblemen en DNA-schade. 

Hoe kunnen we dat voorkomen? Stofzuig het huis regelmatig, was op 30º met vloeibaar wasmiddel, gebruik geen droger en koop, indien mogelijk, duurzame natuurlijke kleding. 

Plastic speelgoed 

Chemicaliën in plastic kunnen giftig zijn voor ons lichaam. Veel plastic speelgoed voor kinderen of huisdieren bevat deze schadelijke chemicaliën. Sommige speeltjes bevatten “weekmakers” die ze flexibeler en minder broos maken. Ftalaten, die worden gebruikt als weekmaker, kunnen het risico op astma en allergieën verhogen en de hormoonproductie verstoren. Dat kan problemen veroorzaken, zoals een laag aantal zaadcellen of een vroege puberteit. 

Als plastic speelgoed terechtkomt in de oceaan of het milieu, kunnen ze schadelijk zijn voor dieren en vogels. Koop daarom bij voorkeur houten speelgoed. Er zijn oneindig veel keuzes

Meubilair 

Tapijten, sofa’s en andere meubelstukken in huis zijn vaak gemaakt van synthetische materialen. Door wrijving bestaat de mogelijkheid dat er kleine deeltjes vrijkomen en in de lucht terechtkomen. 

Tapijten en vloerkleden zijn vaak gemaakt van materialen als viscose, nylon en polypropyleen. Onderzoek van gezaghebbende instellingen heeft aangetoond dat sommige tapijten die in Europa worden verkocht, giftige chemicaliën bevatten die vermoedelijk kankerverwekkend zijn, hormoonhuishouding ontregelen en een gevaar vormen voor de vruchtbaarheid. Probeer te voorkomen dat je synthetische tapijten koopt en kies wol, katoen of andere natuurlijke materialen. 

Probeer bij de aankoop van een nieuwe sofa of een matras te vermijden dat deze polyurethaan (of polyfoam) bevatten. Dergelijke chemicaliën worden ook aangetroffen in kussens en soortgelijke producten en zijn in verband gebracht met kanker, overgewicht en een afname van het aantal zaadcellen. Zoek altijd naar een 100% natuurlijke latexkussentjes. 

Ga vandaag nog op plasticdieet 

Het plasticdieet draait om drie zaken. Minder plastic verkleint de kans dat je gezondheidsschade ondervindt van plastic. Door minder plastic te gebruiken voorkom je dat plastic in het milieu terechtkomt en het draagt bij aan een absolute vermindering van de plasticproductie. Een strikt plasticdieet is echter nauwelijks uitvoerbaar. Denk aan al die producten zoals auto’s, telefoons en computers waarin kunststoffen verwerkt zijn. Dat valt haast niet te vermijden.  

Daarom helpen we je op weg om dit dieet op een gemakkelijke manier uit te kunnen voeren.  

Bent u klaar om de uitdaging van een plasticvrij dieet aan te gaan? Download My Little Plastic Footprint app en begin al vandaag.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/07/plastic-free-july-vormt-plastic-een-risico-voor-ons-lichaam/

Plastic Free July: Vormt plastic een risico voor ons lichaam?

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV