Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Peiling Longfonds: zorgen over uitgestelde longzorg

Blijft er voldoende medicatie?

Mensen met een longziekte voelen zich extra kwetsbaar voor het coronavirus. Meer dan de helft van de respondenten is bang besmet te raken met het coronavirus. Een meerderheid maakt zich bovendien zorgen of ze met hun kwetsbare longen een besmetting zullen overleven. 1 op de 3 mensen met een longziekte is ongerust over de blijvende beschikbaarheid van medicatie.

Uitgestelde zorg: een onbedoeld effect van corona

Een deel van de respondenten (22 procent) geeft aan dat afspraken door zorgverleners worden afgezegd. Met name afspraken met de fysiotherapeut en longartsen worden logischerwijs geannuleerd. Een deel (16 procent) zegt bang te zijn besmet te raken met het coronavirus en om die reden zelf afspraken af te zeggen.

“Corona heeft grote impact op mensen met een longziekte. Mensen zitten nu al weken thuis, vaak zonder zorg. We moeten oppassen dat dat op de langere termijn niet voor grotere gezondheidsproblemen zorgt. Daarom blijven we een vinger aan de pols houden”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Extra pijn door uitgestelde zorg

Marga de Jager heeft COPD. Omdat ze daarvoor veel prednison gebruikt, heeft ze last van artrose en daardoor pijn. “Alle afspraken die ik had staan in het ziekenhuis worden afgezegd of zeg ik zelf af. Ik had een afspraak met het pijnteam die ze wilden verzetten, maar ik heb gevraagd of het niet telefonisch kon. Het is al te vaak verzet, ik kan niet meer wachten. Dus is er een noodoplossing bedacht met morfinepleisters. Die helpen niet voldoende. Veel pijn hebben heeft weerslag op alles, zoals lopen en slapen. Het is waardeloos.”

Gesprekken met de Nederlandse Zorgautoriteit

“Het is van belang dat deze mensen in beeld blijven. Een onbedoelde effect van corona zou kunnen zijn dat mensen die al een longziekte hebben er door uitgestelde zorg nog meer op achteruit gaan”, zegt Michael Rutgers. “Er lopen op dit moment gesprekken met de Nederlandse Zorgautoriteit. Gelukkig zien zij ook de noodzaak om een inhaalslag te maken voor deze groep.”

Digitalisering

Ook de Longalliantie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose (NVALT) zijn betrokken bij de gesprekken. “Een van de gespreksonderwerpen is een verdere digitalisering van de zorg. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of digitale consulten een gedeelte van de reguliere zorg kunnen ondervangen.”

Van de 535 deelnemers aan de Longfonds-peiling geeft 41 procent aan de deur niet uit te komen vanwege corona. 1 op de 5 mensen zegt zich eenzaam te voelen. Rutgers: “Mensen met een longziekte zitten vaak al veel langer in vrijwillige quarantaine. Dat moeten we niet vergeten. We willen er als Longfonds voor al deze mensen zijn. Nu en in de toekomst. Want het is duidelijk dat we voorlopig nog niet van het coronavirus af zijn. Zeker niet de mensen met een longziekte.”

Peiling Longfonds: zorgen over uitgestelde longzorg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV