Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PAX: Spijt over Srebrenica is niet genoeg, Nederland moet excuses maken

PAX voor Vrede

Nederland moet 25 jaar na de genocide in Srebrenica excuses aanbieden voor gemaakte fouten. Premier Rutte liet de kans daarop vandaag lopen tijdens zijn videotoespraak voor de herdenking. “Het is goed dat Rutte direct de moeders van Srebrenica toesprak en hun verdriet en pijn benoemde, die inderdaad tot op de dag van vandaag voortduurt,” zei Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX zojuist in de uitzending van EenVandaag.

“Maar het is erg jammer dat Rutte de rol en verantwoordelijkheid van Nederland niet noemde. Het wordt tijd dat de Nederlandse staat officieel excuses aanbiedt voor wat er fout ging in Srebrenica.”

Volgens PAX is voldoende duidelijk geworden welke fouten er gemaakt zijn. “Nederlandse militairen waren verantwoordelijk voor de VN-vredesmissie in de zogenaamde ‘veilige zone’ Srebrenica. Allereerst zijn er inschattingsfouten gemaakt bij de opzet van de missie, Nederland ging er te licht bewapend naartoe,” aldus Van den Berg. “Daarna is, toen duidelijk werd dat de Serviërs de VN-aanwezigheid niet meer accepteerden, niet adequaat gehandeld. Dat is niet alleen de Nederlandse verantwoordelijkheid geweest, de VN heeft als geheel daarin gefaald. En als laatste: na de val van de enclave is te weinig gedaan om mensen toch nog te beschermen. De Hoge Raad heeft vorig jaar geoordeeld dat Dutchbat onrechtmatig handelde door 350 mannen van de compound te sturen.”

Excuses én compensatie

Dit jaar zijn excuses gemaakt voor de medewerking van de overheid tijdens de Jodenvervolging en voor de politionele acties in Indonesië. “Dat is heel belangrijk geweest. Ik wil er bij de regering op aandringen om niet steeds zo lang te wachten. Maak formeel excuses en neem je verantwoordelijkheid nu de slachtoffers en nabestaanden daar nog iets aan hebben.”

Excuses zouden volgens de vredesorganisatie én de nabestaanden samen moeten gaan met compensatie van families van de vermoorde mannen en vrouwen en een hulppakket voor het stadje Srebrenica als geheel. “Srebrenica lijdt nog steeds onder de gruwelijke gebeurtenissen van 25 jaar geleden. De Nederlandse regering kan de stad met behulp van geld en expertise weer meer levensvatbaar maken,” stelt Van den Berg, die ook de winst van excuses voor Nederland ziet, als lid van de internationale gemeenschap en drager van Europese waarden, stelt Van den Berg.

Dutchbat

“En wat betreft de roep om excuses vanuit Dutchbat, die is begrijpelijk. Toch moeten we beginnen met de grotere groep slachtoffers. Daarna zijn ook excuses aan de Dutchbatters op z’n plaats.”

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-spijt-over-srebrenica-is-niet-genoeg-nederland-moet-excuses-maken

PAX: Spijt over Srebrenica is niet genoeg, Nederland moet excuses maken

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV