Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PAX roept op tot vrijlating Marokkaanse activist Maati Monjib

PAX voor Vrede

De Marokkaanse activist Maati Monjib zit sinds 29 december in voorarrest zonder dat er een aanklacht met zijn advocaten is gedeeld. Hij is nu in hongerstaking gegaan. Nederland en de EU moeten alles doen om hem vrij te krijgen.

Maati Monjib, een Marokkaanse academicus en activist met wie PAX samenwerkte tussen 2000 en 2012, is samen met gevangenen van de Rif-beweging voor 48 uur in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting, samenkomst en protest door de Marokkaanse autoriteiten.

Maati Mounjib hebben we leren kennen als een onvermoeibare activist voor democratie en vrijheid van media in Marokko. Wij steunden hem toen hij het debat over mensenrechten organiseerde tussen de grote islamitische beweging en Marokkaanse mensen- en vrouwenrechtenorganisaties. Een open en noodzakelijk debat dat eigenlijk nergens anders in de Arabische wereld plaats vond. De Marokkaanse autoriteiten zitten Maati Monjib al jaren dwars. Zijn kritiek op het beperken van vrijheden, op corruptie en zijn steun voor de Rif-activisten zijn de autoriteiten een doorn in het oog. Sinds 2015 loopt er een rechtszaak tegen Maati Monjib die al 22 keer is uitgesteld. Ook zijn er lastercampagnes tegen hem gevoerd. Over de Nederlandse link met zijn zaak rapporteerde NRC afgelopen vrijdag. Een valse beschuldiging van fraude met financiering voor projecten vanuit Nederland is al meerdere malen aangevoerd als één van de redenen om vervolging.

Stop onderdrukking activisten

PAX roept de Nederland en de EU op alles in het werk te stellen om de Marokkaanse autoriteiten de aanklacht tegen Maati Monjib in te trekken en hem onvoorwaardelijk vrij te laten. De Nederlandse ambassade zou juist vanwege de valse fraudebeschuldiging de Marokkaanse autoriteiten aan kunnen spreken. Ook roept PAX Nederland en de EU op de toenemende onderdrukking van activisten in Marokko prioriteit te geven in hun beleid ten aanzien van Marokko.

Petitie voor vrijlating

Teken hier https://maatimonjib.net/ de petitie voor de vrijlating van Maati Monjib.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-roept-op-tot-vrijlating-marokkaanse-activist-maati-monjib

PAX roept op tot vrijlating Marokkaanse activist Maati Monjib

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV