Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PAX ondertekent wereldwijd pact om inclusieve vredesopbouw te bevorderen

PAX voor Vrede

PAX heeft het Women, Peace and Security – Humanitarian Action (WPS-HA) Pact ondertekend, dat vrijdag 2 juli 2021 is gelanceerd op het Generation Equality Forum.   

Het WPS-HA Pact is een wereldwijde inclusieve beweging, die ernaar streeft vrouwen en meisjes systematisch te betrekken bij humanitaire operaties en vredesprocessen.  

Verschillende regeringen, maatschappelijke organisaties en VN-instanties zullen via het pact samen concrete acties realiseren voor een rechtvaardige en vredige toekomst. Daar maakt ook PAX zich de komende jaren hard voor.  

Gender, Vrede en Veiligheid  

“In de afgelopen decennia zijn we ons steeds bewuster geworden van het belang van een inclusieve en genderbewuste aanpak in het streven naar duurzame, effectieve vrede,” zegt Michelle Kissenkoetter, beleidsadviseur in Gender, Vrede en Veiligheid. “Zolang een groot deel van de bevolking buitengesloten wordt in vredesprocessen bereik je geen echte vrede. Toch gebeurt dat nog te vaak.” 

Door het ondertekenen van het WPS-HA pact, committeert PAX zich de komende vijf jaar aan concrete actiepunten. Ten eerste blijft PAX zich inzetten om mannen en jongens te betrekken als bondgenoten, om schadelijke gendernormen te veranderen en gendergelijkheid te bevorderen.  Bijvoorbeeld in de Democratische Republiek Congo (DRC), waar veel mannelijke oud-LRA-strijders, hun families en gemeenschappen leiden onder de heersende ideeën over masculiniteit. 

Vrouwelijk leiderschap 

Daarnaast zet PAX zich in om de invloed van vrouwelijke vredeswerkers en activisten op alle niveaus en in alle stadia van vredesprocessen te vergroten. PAX wil ook bijdragen aan het opbouwen van feministische bewegingen, waarbij we leiderschap van vrouwen van de grond af aan opbouwen, vooral samen met vrouwen die traditioneel gemarginaliseerd worden.  

PAX zal in het bijzonder blijven samenwerken met partners als SIHA, Tammuz en UPP, om lokale en internationale vrouwelijke change makers van alle leeftijden en achtergronden te versterken in hun werk voor een politieke transformatie naar rechtvaardige, vreedzame en inclusieve samenlevingen.   

Waarom is dit belangrijk?  

‘Gender, vrede en veiligheid’ is voor PAX een belangrijk aandachtspunt, dwars door onze thema’s en programma’s heen. De gendernormen en relaties die ten grondslag liggen aan discriminatie, onderdrukking en geweld, spelen een belangrijke rol in de dynamiek van gewapende conflicten en vredesprocessen.   

Daarom richt PAX zich op het begrijpen en aanpakken van schadelijke gendernormen en ideeën over masculiniteit als aanjagers van conflicten. PAX streeft ook naar zinvolle politieke participatie van vrouwen, vooral op plekken waarin ze een leidende rol spelen in geweldloze actie en vredesopbouw, zoals Libanon, Soedan en Irak. 

Generation Equality Forum   

Het WPS-HA Compact is ontwikkeld door het Generation Equality Forum, een wereldwijde bijeenkomst voor gendergelijkheid en vrouwenrechten georganiseerd door UN Women en mede-georganiseerd door de regeringen van Mexico en Frankrijk. De bijeenkomst vindt plaats 25 jaar na de goedkeuring van de Beijing Declaratie van de rechten voor de vrouw en 20 jaar na de historische resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over vrouwen, vrede en veiligheid.   

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://paxvoorvrede.nl/nieuws/berichten/pax-ondertekent-wereldwijd-pact-om-inclusieve-vredesopbouw-te-bevorderen

PAX ondertekent wereldwijd pact om inclusieve vredesopbouw te bevorderen

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV