Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Overleeft de olie- en plasticindustrie Covid-19?

21 april 2020

De olie- en gasindustrie wordt ongekend zwaar getroffen door de economische effecten van het coronavirus. Sinds het begin van het jaar verloor de sector 45% van zijn waarde. De bedrijven, waaronder grote multinationals, bedelen om overheidssteun en zetten nog meer in op plastic als alternatief verdienmodel. Maar daarmee gaan ze het niet redden.

Het vorige week verschenen rapport Pandemic Crisis, Systemic Decline Why Exploiting the COVID-19 Crisis Will Not Save the Oil, Gas, and Plastic Industries, van het Center for International Environmental Law (CIEL), biedt een gedegen analyse van een conservatieve sector, die tegen beter weten in op verkeerde paarden blijft wedden om te overleven.

Covid-19 als laatste zetje

De olie- en plasticindustrie verkeert door Covid-19 in crisis. De vraag naar olie is met tientallen procenten gedaald. Vliegtuigen staan aan de grond, mensen zitten thuis. Als gevolg van de dalende vraag naar kerosine en benzine hebben de opslagtanks nog nauwelijks capaciteit over. Olieleveranciers kunnen hun fossiele brandstoffen niet meer verkopen. Sinds vandaag is voor het eerst in de geschiedenis de prijs van een vat olie zelfs negatief. Tientallen bedrijven, met name in de Amerikaanse fracking industrie, dreigen om te vallen of zijn al failliet.

De al langer bestaande fundamentele zwakheden van de sector worden door de coronacrisis genadeloos blootgelegd, schrijft CIEL.De concurrentie met duurzame energiebronnen, de opkomst van de elektrische auto, de politieke en maatschappelijke druk om te verduurzamen en klimaatakkoorden in acht te nemen, dit alles betekent dat de gloriejaren van deze industrie definitief voorbij zijn.

Plastic als compensatie voor olieverliezen

De olie- en plasticindustrie is een geïntegreerde bedrijfstak. Olieproducenten als Exxon en Shell zijn óók producenten van plastic. Door volop in plastic te investeren wordt gepoogd om de oplopende olieverliezen te compenseren. Die investeringen liepen de afgelopen jaren in de miljarden dollars. Dit is tevens de belangrijkste reden waarom de plasticindustrie juist nu van zich laat horen. De lobby propageert plastic als een veilig product dat besmetting met corona voorkomt. Ook wil ze dat milieumaatregelen, zoals een verbod op plastic tasjes, worden teruggedraaid. Het achterliggende doel is om zoveel mogelijk plastic te kunnen blijven verkopen.

‘Investeer niet in plastic’

Al enkele jaren circuleren er waarschuwingen om niet in plasticproductie te investeren. Ook vanuit de hoek van financiële experts. De risico’s voor investeerders zijn te groot geworden. Vooral overheidsmaatregelen om het gebruik van plastic in te dammen, zetten de winstverwachtingen onder druk.

CIEL roept overheden op om schaarse publieke middelen nu niet te in te zetten om een zwaar vervuilende industrie overeind te houden. De aandacht van overheden moet juist uitgaan naar de vraag hoe de energietransitie versneld en de productie van plastic drastisch beperkt kan worden. 

Dit vind je misschien ook interessant:

Overleeft de olie- en plasticindustrie Covid-19?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV