Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Overheidscampagne faalt door taboe vlees

Wakker Dier

In 2019 lanceerde de overheid de campagne Iedereen doet wat om burgers over te halen zelf stappen te zetten tegen klimaatverandering. Omdat vleesvermindering een enorme impact heeft, stond het als belangrijkste thema klaar bij de opbouw van de campagne. Maar vlak voor de lancering werd het door het ministerie van LNV geschrapt.

Politiek gevoelig

Uit de vrijgegeven documenten wordt niet duidelijk waarom het onderwerp werd geschrapt. In de documenten staat wel dat uit onderzoek van de overheid blijkt dat respondenten minder vlees een laagdrempelig advies vinden. Maar in de correspondentie van ambtenaren wordt gesproken over ‘een politiek erg gevoelig onderwerp’, ‘dat ons eerste concept wellicht gevoeligheden voor de sector bevatten’ en ‘we willen niet expliciet minder vlees communiceren’.

Ophef

De afwezigheid van het onderwerp vleesconsumptie zorgde voor veel ophef bij de lancering van de campagne. De overheid ontving honderden mails, berichten en telefoontjes van burgers die het ontbreken van vleesvermindering bekritiseren. Onder deze druk kwam er op de website alsnog een advies om ‘meer noten en peulvruchten’ te eten. “Een slappe manier om vleesvermindering aan te kaarten, zonder het in de mond te nemen,” zegt Hilhorst.

Beroep

Wakker Dier wil weten waarom vleesvermindering uit de campagne werd geschrapt. Tot nog toe kreeg de dierenwelzijnsorganisatie slechts een deel van de opgevraagde documenten en is veel van de geleverde informatie zwartgelakt. Hilhorst: “We willen weten wie er verantwoordelijk was voor deze besluiten en of er lobby van de vleessector in het spel was.” Wakker Dier voert een beroepszaak om de onderste steen boven te krijgen

Dit bericht is afkomstig van de website van Wakker Dier:

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/overheidscampagne-faalt-door-taboe-vlees/

Overheidscampagne faalt door taboe vlees

Wakker Dier

Sarphatistraat 654, 1018 AV Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV