Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Otter gespot in het Naardermeer

Natuurmonumenten

Afgelopen week haalden de boswachters van het Naardermeer en de vrijwilligers van de zoogdiervereniging wildcamera’s op uit het natuurgebied. Op de beelden troffen ze een grote verrassing aan: een otter! “Dit is goed nieuws” aldus boswachter Luc Hoogenstein. “Otterwaarnemingen zijn schaars, dus we zijn ontzettend blij met deze overduidelijke bevestiging dat er otters in het Naardermeer zijn.”

“De otter is de kers op de taart voor het Naardermeer”, vertelt Hoogenstein, “het dier stelt namelijk behoorlijk wat eisen aan zijn leefomgeving. Het water moet schoon zijn, er moeten voldoende rustplekken zijn en het allerbelangrijkste: genoeg vis!” In 1992 was de otter uitgestorven in Nederland. Gelukkig zijn ze sinds 2002 weer in ons land te vinden en sinds 2017 in het Naardermeer. Het gaat op dit moment redelijk goed met de otter in Nederland. Toch is dat niet vanzelfsprekend, want ongeveer een derde van de otters wordt slachtoffer van verkeer. Hoogenstein: “Echt fantastisch dat deze otter het Naardermeer veilig heeft weten te bereiken”.

Onvergetelijke ervaring

“Aan de dikke nek van de otter is te zien dat het waarschijnlijk om een mannetje gaat” vertelt Hoogenstein. “Af en toe vinden we spraints (otterpoep) in het Naardermeer en de echte geluksvogels onder ons hebben de otter in levenden lijve gespot. Otters zijn heel schuw en vooral ’s nachts actief, dus de kans dat je ze te zien krijgt is heel klein. Maar als je er een ziet is het een onvergetelijke ervaring!”

Otter

Camera’s

De foto van de otter dateert van eind vorig jaar. Hoogenstein: “We laten de camera’s een hele tijd hangen om de dieren in het gebied zo min mogelijk te verstoren. Het is altijd spannend wat we na een aantal maanden op de camerabeelden aantreffen.” Sinds 2017 onderzoekt Natuurmonumenten op deze manier de aanwezigheid en de verspreiding van de otter.”

Onderzoek

Natuurmonumenten voert het onderzoek naar de otter uit samen met provincie Noord-Holland en CaLutra, de otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Hoogenstein: “Dankzij de provincie Noord-Holland hebben we camera’s in het gebied kunnen plaatsen om de otter zo goed mogelijk in de gaten te houden”. Onderzoekers Edo Goverse en Geert Timmermans van CaLutra hebben de duizenden beelden geanalyseerd. “Het uitlezen van de data is een hele klus” aldus Hoogenstein. “Naast de otter zijn ook vele andere diersoorten met de camera’s waargenomen zoals de roerdomp, vos, boommarter en ree.”

Dit artikel is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/naardermeer/nieuws/otter-gespot-het-naardermeer

Otter gespot in het Naardermeer

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Natuurmonumenten
fondsen.org

IJsvogel op Marker Wadden

De bijzondere waarneming werd op 18 september gedaan tijdens de maandelijkse watervogel- en PTT-telling (Punt-Transect-Tellingenproject, het langst lopende monitoringproject van Sovon).  Hoofdeiland Op het hoofdeiland zaten

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV