Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Oproep voor documentaire over moord op journalisten

Free Press Unlimited

Free Press Unlimited is op zoek naar onafhankelijke en professionele filmmakers die een documentaire kunnen maken over straffeloosheid voor het vermoorden van journalisten. 

Over de documentaire 

In de afgelopen 15 jaar zijn 1200 journalisten vermoord. In 9 van de 10 gevallen ontlopen de daders elke straf en is er sprake van straffeloosheid. Free Press Unlimited stelt financiering beschikbaar voor het ontwikkelen van een onafhankelijke documentaire  die de complexe en diverse obstakels op de weg naar gerechtigheid voor vermoorde journalisten in beeld brengt. De documentaire dient de vraag te beantwoorden waarom het zo moeilijk is om daders te berechten en gerechtigheid te krijgen. 

Straffeloosheid voor geweld tegen journalisten 

Journalisten vervullen een cruciale rol in de samenleving. Ze brengen misdaad en onrecht aan het licht en dienen daarmee de publieke zaak. Maar in sommige landen en regio’s worden journalisten vervolgd, bedreigd, geïntimideerd met geweld of in het ergste geval zelfs vermoord. 

Straffeloosheid is voornamelijk een groot probleem in landen zoals Mexico, Syrië en Somalië: landen die slecht scoren op de CPJ Impunity Index. Maar ook in Europese landen worden dappere onderzoeksjournalisten vermoord omdat zij corruptie aan het licht brachten, zoals Ján Kuciak in Slowakije en Daphne Caruana Galizia in Malta. In beide gevallen moet de moordenaar nog geïdentificeerd en berecht worden.

Veiligheid van journalisten 

Free Press Unlimited vindt het cruciaal dat journalisten en mediaprofessionals veilig hun werk kunnen doen. Veiligheid is een basisbehoefte voor een onafhankelijke pers. In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij streven wij ernaar de veiligheid van journalisten te verbeteren door onder meer onderzoek te doen naar misdaden tegen journalisten en hierover te publiceren. 

‘A Safer World for the Truth’

Samen met onze partners Reporters sans Frontières (RSF) en de Committee to Protect Journalists (CPJ) startte Free Press Unlimited het project ‘A Safer World for the Truth’, dat een nieuwe aanpak heeft om straffeloosheid voor geweld tegen journalisten te stoppen. Via diverse manieren willen we laten zien dat het mogelijk is om journalisten te beschermen als straffeloosheid wordt aangepakt en de daders en opdrachtgevers berecht worden. Wij denken dat documentaires een krachtig middel zijn om bewustwording te creëren voor de complexe problematiek van straffeloosheid voor moord op journalisten.

Wil je een aanvraag indienen of meer lezen over de criteria, het proces en de procedure?
Ga dan naar de Engelstalige pagina met de volledige oproep. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/oproep-voor-documentaire-over-moord-op-journalisten

Oproep voor documentaire over moord op journalisten

Free Press Unlimited

Mensenrechten
Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV