Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Oproep aan Marokko: laat mensenrechtenverdediger vrij die voor verzonnen aanklachten vastzit

Amnesty International

De Marokkaanse autoriteiten moeten de mensenrechtenverdediger Maati Monjib onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen hem laten vallen. Na jaren van onwettige digitale surveillance en juridische intimidatie, werd Monjib op 29 december opgepakt. Vandaag staat hij voor de onderzoeksrechter.

‘Maati Monjib leverde in een veelbekeken interview kritiek op de Marokkaanse binnenlandse veiligheidsdienst omdat die politieke tegenstanders zou onderdrukken. Daarna werd hij eerst geconfronteerd met intimidatie door politieagenten en nu met een showproces’, zegt Amna Guellali van Amnesty International.

‘Monjib is het meest recente slachtoffer van de campagne van de Marokkaanse autoriteiten om critici de mond te snoeren. Hij is een gewetensgevangene en moet onmiddellijk worden vrijgelaten.’

Poging hem monddood te maken

De Marokkaanse autoriteiten voeren een meedogenloze missie om Monjib zijn recht op vrijheid van meningsuiting af te pakken en hem net zo lang te kwellen tot hij zich onderwerpt.

De academicus Monjib leverde vaak kritiek op het Marokkaanse mensenrechtenbeleid. In 2015 werd hij daarom al eens aangeklaagd voor verzonnen aanklachten. In oktober 2020 opende een rechtbank in Rabat een nieuw onderzoek naar hem over vermeende fraude en witwassen.

Oneerlijk proces

Monjibs advocaten kregen geen inzage in het bewijs tegen hem. Pas op de dag van de eerste hoorzitting vonden ze er in de juridische stukken een paar elementen van terug. Maar nog steeds hebben ze er geen exemplaar van ontvangen. Dat is in strijd met de internationale regels voor een eerlijk proces.

Digitale surveillance

In oktober 2019 wees Amnesty-onderzoek uit dat Monjib sinds ten minste 2017 slachtoffer was van onwettige digitale surveillance met spyware van NSO Group. Monjib en andere activisten die werden bespioneerd dienden een klacht in bij het Nationaal Comité voor de Bescherming van Persoonlijke Informatie en eisten een onderzoek. Monjib heeft daarop nog geen antwoord ontvangen. Voorafgaand aan zijn arrestatie afgelopen december liet hij Amnesty weten dat hij continu in de gaten werd gehouden, onder meer door agenten die de wacht hielden bij zijn huis en agenten in burger die hem volgden als hij zijn huis verliet.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Marokkaanse autoriteiten op om onmiddellijk en voor altijd te stoppen met het lastigvallen en intimideren van deze dappere mensenrechtenverdediger, Maati  Monjib. Zij moeten alle aanklachten tegen hem laten vallen en een degelijk, onafhankelijk en transparant onderzoek starten naar de onwettige digitale surveillance waaraan hij jarenlang blootstond.

Daarnaast roept Amnesty de autoriteiten op om te stoppen met het misbruiken van het strafrecht of administratieve regels over het ontvangen van financiering uit het buitenland om onafhankelijke mensenrechtenorganisaties en journalisten aan te vallen. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat maatschappelijke organisaties veilig hun werk kunnen doen.

Verslechterende mensenrechtensituatie

De mensenrechtensituatie in Marokko wordt steeds slechter. De afgelopen twee jaar werden tientallen mensen vervolgd die online of offline hun mening uitten. Onder hen journalisten, YouTubers, kunstenaars en activisten.

Lees het uitgebreide Engelstalige persbericht

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/marokko-laat-mensenrechtenverdediger-vrij-die-voor-verzonnen-aanklachten-vastzit

Oproep aan Marokko: laat mensenrechtenverdediger vrij die voor verzonnen aanklachten vastzit

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV