Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Opnieuw grote overstromingen in Zuid-Soedan

Artsen zonder grenzen

Voor het 2e jaar op rij zijn het noordoosten en oosten van Zuid-Soedan getroffen door zware overstromingen. Ongeveer een half miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen. ‘De verwachting is dat de overstromingen nog erger worden later in het seizoen, maar de bevolking voelt nu al het effect’, zegt projectcoördinator Josh Rosenstein.

Beperkt voedsel en drinkwater

‘Veel gevluchte Zuid-Soedanezen hebben geen of beperkte toegang tot schoon drinkwater en voedsel,’ zegt Rosenstein. De mensen zijn hierdoor extra vatbaar voor ziekten als malaria, door water overgedragen ziekten zoals cholera en diarree.

Malaria, mazelen en overstromingen

In Pibor, waar onze teams medische hulp bieden, is de situatie onhoudbaar. ‘Het zijn 12 zeer zware maanden geweest voor de mensen in dit gebied,’ zegt Rosenstein. In 2019 verwoestte overstromingen grote delen van de stad. Het ziekenhuis en het onderkomen van onze teams kwamen volledig onder water te staan. Noodgedwongen moesten wij onze projecten afschalen. In het eerste deel van 2020 laaide het geweld hier op. Hierdoor sloegen wederom mensen op de vlucht. Nadat de rust in augustus van dit jaar weer terugkeerde, hebben we een nieuwe kliniek geopend. De kliniek is geopend op de enige plek in de stad die vorig jaar niet onder water stond, beschermd tegen nieuwe overstromingen.

Noodhulpoperatie

‘De kliniek is bedoeld om mensen medische zorg te bieden die gevlucht zijn voor het geweld. Door de nieuwe overstromingen verandert onze hulp nu in een noodhulpoperatie. De focus ligt hierbij op het behandelen van mensen met malaria en mazelen. En natuurlijk op de gevolgen van de overstroming.’

Foto van de overstroming in de regio rondom Pibor, Zuid-Soedan van 4 september 2020.
Foto van de overstroming in de regio rondom Pibor, Zuid-Soedan van 4 september 2020.

Wat doen onze teams?

Zuid-Soedan is een van de landen met het hoogste percentage kinderziektes en sterfgevallen. Naast reguliere medische zorg hebben we sinds juli bijna 1500 kinderen onder de 5 jaar behandeld tegen malaria en 79 kinderen met mazelen. Ook hebben we 7.252 malarianetten uitgedeeld. Maar helaas is dat nog niet genoeg. De gevolgen van de overstromingen zijn groot. Diarree en ziekten als cholera liggen op de loer. Om de mensen te bereiken in gebieden waar de toegang wordt bemoeilijkt door het stijgende water zetten we mobiele klinieken in.

Meer hulp is nodig

‘Het ergste van de overstromingen nog moet komen. De mensen hebben nu al een tekort aan schoon drinkwater, voedsel en medische zorg en de verwachting is dat dit de komende maanden alleen maar zal toenemen,’ zegt Rosenstein. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de hulp in dit gebied wordt uitgebreid, ook door andere organisaties. Anders ontstaat er net zo’n rampzalige situatie als vorig jaar.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/opnieuw-overstromingen-zuid-soedan/

Opnieuw grote overstromingen in Zuid-Soedan

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV