Meer weten? informatie@fondsen.org

Opinieonderzoek naar kernwapens

23-04-2019

PAX heeft tussen 3 en 9 april door onderzoeksbureau YouGov een opinieonderzoek laten uitvoeren naar kernwapens. De uitkomsten zijn duidelijk: Een meerderheid van de Nederlanders wil af van de Amerikaanse kernwapens in Nederland, wil dat de JSF geen nucleaire taak krijgt, dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent en dat er geen geld geïnvesteerd wordt in kernwapens.

De representatieve steekproef laat zien dat 5 op de 10 Nederlanders wil dat Amerikaanse  kernwapens verwijderd moeten worden. Waarschijnlijk liggen er al sinds de jaren ’50 Amerikaanse kernwapens in Volkel, Noord-Brabant. Door de jaren heen is er sterke publieke oppositie tegen geweest.

Ook is gevraagd naar de kernwapentaak van de F-16. Het opinieonderzoek laat zien dat 45% van de Nederlanders niet wil dat Nederland investeert in gevechtsvliegtuigen met een nucleaire taak. Nederlandse piloten die Amerikaanse wapens die duizenden burgerslachtoffers kunnen maken en die Nederland kwetsbaar maakt voor vergeldingsaanvallen, maakt mensen ongemakkelijk.

Een grote meerderheid van de onderzochte Nederlanders wil juist dat Nederland het VN-Kernwapenverbod ondersteunt. Al 23 landen hebben het verdrag zelfs al geratificeerd. Tenslotte zeiden bijna 7 op de 10 Nederlanders dat banken, pensioenen en verzekeraars geen geld moeten investeren in kernwapens.

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633