Meer weten? informatie@fondsen.org

Op reis naar Zuidoost-Azië? Houd rekening met dengue-virus

Staat jouw rugtas klaar om af te reizen naar Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam of de Filipijnen? Vergeet dan vooral niet om DEET mee te nemen. Het dengue-virus komt daar namelijk steeds vaker voor. Muggen dragen het over en je kunt er behoorlijk ziek van worden.

Wat is dengue?

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een virus dat je kunt krijgen via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Dengue komt niet in Nederland voor, maar in (sub)tropische gebieden wel. Niet alleen in Zuidoost-Azië, maar ook in Afrika,Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied kan een besmette mug je te grazen nemen.

Geen vaccinatie of pillen

Tegen dengue kun je jezelf vooraf niet beschermen met medicatie of een vaccinatie. Daarom is het belangrijk goede voorzorgsmaatregelen te nemen. “Een muskietennet tijdens het slapen is niet genoeg”, zegt gezondheidsexpert Marina Cats van het Rode Kruis ”De muggen die het virus bij zich dragen prikken vooral overdag. Smeer je dus goed in met een muggenwerend middel waar voldoende DEET in zit. Houdt ook rekening met zonnebrandcrème, zodat het niet elkaar in de weg zit.” Laat de zonnebrandcrème minstens een halfuur intrekken en breng daarna pas de muggenbescherming aan op de huid.

Symptomen dengue-virus

Hoe weet je dat je het dengue-virus hebt? Na een muggenbeet kan het 3 tot 14 dagen duren voor je symptomen krijgt. Neem bij onderstaande klachten altijd contact op met je huisarts en vermeld dat je in dengue-gebied bent geweest:

  • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen.
  • Hoofd-, spier- en gewrichtspijn.
  • Misselijkheid en braken.
  • Hoesten en keelpijn.

Lees hier meer over het dengue-virus.

Geen aspirines

Mocht je koorts krijgen, neem dan geen aspirine in voor je bij een arts geweest bent. Dengue kan het risico op bloedingen licht verhogen, dus bloedverdunnende pijnstillers zijn dan geen goed idee. Je mag wel paracetamol gebruiken tegen koorts en pijn.

Filipijnen

Vooral als je naar de Filipijnen gaat is het riscio op dengue groot. Het aantal dengue-besmettingen is daar enorm toegenomen de laatste tijd. Er zijn al 491 mensen overleden. Terwijl de piek in het aantal besmettingen nog moet komen. Het regenseizoen is er pas net begonnen.

Meer informatie

Check voor je op vakantie gaat altijd wat de gezondheidsrisico’s zijn. Welke ziektes heersen er en hoe bescherm je jezelf daartegen? Op de website van het RIVM is hier veel informatie over te vinden.

Kijk voor de actuele reisadviezen naar Zuidoost-Azië op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633