Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op no. 6: de snoepwikkels van Anta Flu

Plastic Soup Foundation

‘Blikjes van Red Bull met stip op nummer 1’ kopte ons persbericht vorig jaar na afloop van World Cleanup Day 2019. Maar hoe staat het met de andere op straat en in de berm gevonden producten en merken? Wat werd het meest opgeraapt en via de app Litterati doorgegeven als zwerfafval? En wat zijn de verhalen erachter?

In de aanloop naar World Cleanup Day 2020 (op 19 september) brengen wij een countdown van de TOP 6!

Het vorig jaar met de Litterati-app geregistreerde zwerfafval – 78.000 stuks – bestond vooral uit plastic: 61%! Veel plastic tasjes, folie en wegwerpbestek, maar ook heel veel snoepwikkels.

Die van Anta Flu werden zo vaak gevonden dat ze op de 6e plaats belandden. Een beetje gek misschien om een top 6 samen te stellen in plaats van een top 5, maar het verhaal achter de Anta Flu-wikkels is te mooi om niet te vertellen.

Strijd

In 2019 besloten namelijk twee mannen,  Dirk Groot (Zwerfinator) and Merjin Tinga (Plastic Soup Surfer), om de strijd aan te binden tegen de overal rondslingerende plastic wikkels van Anta Flu en hun volgers op te roepen om alle gevonden wikkels op te rapen en te taggen in Litterati. Dat werden er meer dan 30.000!

Met die gegevens zijn ze toen naar de producent gestapt, Pervasco in Rotterdam. En voila: sinds 2020 worden de Anta Flu-snoepjes niet meer in plastic verpakt maar in papier. (Op de foto in de linkerhand de oude plastic wikkel en in de rechterhand het al gescheurde papiertje.)

Chapeau

Volgens de CEO van Pervasco heeft die stap niets te maken met de actie van Groot en Tinga, en doen ze dit puur ‘op eigen initiatief’: ‘We bekijken al langer hoe we dit product met zo min mogelijk belasting voor het milieu kunnen maken.’ Maar wij vermoeden dat het extra zetje beslist heeft geholpen. Chapeau, mannen! 

Op de website van Anta Flu staat dat de snoepjes nu worden verpakt in waspapieren wikkels die zijn gemaakt van ‘materiaal afkomstig uit FSC®-gecertificeerde bossen’. Volgens de producent gaat het om volledig plantaardige was die het biologisch afbraakproces van het papier wel enigszins vertraagt, maar zullen de waspapiertjes – in tegenstelling tot de plastic wikkels – uiteindelijk wél vergaan. Dus daarom ook: chapeau, Pervasco!

Het kan!

Wij hopen natuurlijk dat al die op straat en in het milieu gevonden plastic verpakkingen vervangen worden door biologisch afbreekbaar materiaal! En als Pervasco het kan, dan kunnen jullie het natuurlijk ook, Unilever, PepsiCo, Procter & Gamble, Nestlé, Mars, Albert Heijn…

Geschreven door Elles Tukker, communicatiemanager bij Plastic Soup Foundation

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/08/op-no-6-de-snoepwikkels-van-anta-flu/

Op no. 6: de snoepwikkels van Anta Flu

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV