Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op no. 5: de blikjes, flesjes en shrink wraps van Coca-Cola

Plastic Soup Foundation

Vandaag deel 2 in de countdown van het op World Cleanup Day meest gevonden zwerfafval. De signaalrode verpakkingen van Coca-Cola met de witte swirl – officieel de Dynamic Ribbon genaamd – waren vorig jaar goed voor een 5e plaats.

Niet echt iets om trots op te zijn. De vraag is hoe hoog ze dit jaar zullen eindigen op onze wall of shame.

De nieuwe reclamecampagne van Coca-Cola met de Engelse kunstenaar George the Poet in de hoofdrol is oogstrelend mooi: Open Like Never Before. Op het bushokje tegenover ons kantoor in Amsterdam hangt de Nederlandstalige posterversie van de commercial: ‘Wat als jij en ik de verandering zijn? En we ervoor kiezen open te zijn?’

Practice what you preach!

Plastic Soup Foundation hoopt natuurlijk dat Coca-Cola gelooft in practice what you preach en dat het bedrijf ‘open’ zal staan voor ons verhaal over de mate waarin het bijdraagt aan de plasticsoep. Want zeg nu zelf, wij als consumenten moeten natuurlijk netjes ons afval opruimen, maar het kan toch niet zo zijn dat miljardenconcerns zich helemaal niet druk hoeven te maken over de levenscyclus van het materiaal waarin ze hun producten verpakken?

Coca-Cola’s campagne van vorig jaar – Let’s Not Waste this Summer – klonk ook prachtig en duurzaam en zo, maar Coca-Cola legt in feite het afvalprobleem bij de consument neer en zweeg tot voor kort over het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes. Iets waarvan we zeker weten dat het helpt tegen zwerfafval.

Statiegeld

Tot juli van dit jaar, toen Ben Bijnens, Country Director van Coca-Cola Nederland, iets zei wat ons als muziek in de oren klinkt: ‘Wij willen geen flesjes en blikjes terugvinden op plekken waar ze niet thuishoren. Dat is een probleem en daar willen wij iets aan doen. Statiegeld is een tool om al die verpakkingen weer terug te krijgen.’

In Nederland alleen al belanden er volgens de Rijksoverheid elk jaar in totaal 100 miljoen plastic flesjes in de natuur! Gelukkig heeft de politiek – na twintig jaar strijd – eindelijk de knoop doorgehakt en wordt er per vanaf 1 juli volgend jaar 15 cent statiegeld ingevoerd op plastic flesjes. Hopelijk gebeurt in 2022 hetzelfde voor blikjes!

De keelclip

Toch een complimentje aan Coca-Cola, en wel voor de ‘keelclip’, geen lekkere naam, wel een goed idee. De keelclip is een kartonnen doosje over de bovenkant van een aantal blikjes om ze bij elkaar te houden en makkelijk te kunnen dragen. Deze vondst zou alleen al in Nederland voor een jaarlijkse besparing moeten zorgen van 350.000 kilo nieuw plastic! En er wordt natuurlijk veel leed bij dieren mee voorkomen, want die raken nogal eens verstrikt in de sixpack-ringen.

Trouwens, wat ons betreft staat een uitvinding van de Mexicaanse bierbrouwer Corona op no.1 van de leukste en meest milieuvriendelijke oplossingen om blikjes bij elkaar te houden:

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/08/op-no-5-de-blikjes-flesjes-en-shrink-wraps-van-coca-cola/

Op no. 5: de blikjes, flesjes en shrink wraps van Coca-Cola

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV