Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op no. 4: de sigarettenpakjes van Marlboro

Plastic Soup Foundation

Op de 4e plek in de top 6 van de op World Cleanup Day 2019 meest gevonden merken, staan de sigaretten en sigarettenpakjes van Marlboro. Niet zo gek, want het is in Nederland veruit het meest verkochte sigarettenmerk. Een lichte ‘verbetering’ trouwens, want in 2018 stond Marlboro nog op nummer 1.

Plastic filter

De Marlboro Man, wie kent hem niet? De eerste acteur die hem speelde rookte bewust niet en waarschuwde zijn kinderen dat roken ongezond is. Toen die hem vroegen waarom hij dan eigenlijk reclame maakte voor Marlboro, nam hij meteen ontslag. Zijn opvolger rookte wel en stierf aan longkanker, wat volgens diens weduwe een gevolg was van alle sigaretten die hij tijdens de opnames had moeten roken.

Inmiddels weten we allemaal dat sigaretten ongezond zijn, maar net zo ongezond – voor het milieu – zijn al die met plastic cellofaan omhulde sigarettenpakjes. En alle sigarettenpeuken! Want ook in sigarettenfilters zit plastic (celluloseacetaat), iets wat maar weinig mensen weten.

Per jaar 10 miljoen kg peuken op straat

Naar schatting worden er jaarlijks wereldwijd zes biljoen sigaretten geproduceerd, waarvan driekwart niet in een asbak, maar in het milieu terechtkomt. Milieu Centraal heeft berekend dat er in Nederland elk jaar maar liefst tien miljoen kilo aan sigarettenpeuken op straat belandt!

Dat lijkt onvoorstelbaar, maar gegeven het feit dat iets meer dan 20% van de volwassen Nederlanders rookt, zou het dus gaan om zo’n 2,6 miljoen rokers. Als die gemiddeld per dag één peuk op straat gooien (wat weegt een peuk? 10 gram?), dan zit je inderdaad al bijna op die tien miljoen kilo per jaar.

Daarvan wordt acht miljoen kilo opgeruimd en blijft de resterende twee miljoen kilo rondslingeren, waarvan vervolgens een groot deel in onze grachten, sloten, beken en tenslotte in de zee en de oceaan eindigt. Sigarettenfilters vormen helaas een belangrijk ‘ingrediënt’ van de plasticsoep.

Beach Bot doet mee aan World Cleanup Day!

Een van de leukste aanmeldingen voor World Cleanup Day 2020 komt van een groep studenten van de TU Delft. Zij hebben een robot ontwikkeld die peuken van het strand opraapt: de Beach Bot. Wil je de robot in actie zien? Kom dan op 19 september naar het Zwarte Pad in Scheveningen waar om 15.00 uur een speciale demonstratie begint.

Of ga zelf peuken rapen en loop je op zaterdag 5 september alvast warm voor World Cleanup Day door mee te doen aan de peuken-opraap-dag Plastic PeukMeuk 2020.

– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup FoundationElles Tukker

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/08/op-no-4-de-sigarettenpakjes-van-marlboro/

Op no. 4: de sigarettenpakjes van Marlboro

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV