Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op no.3: de verpakkingen van McDonald’s

Plastic Soup Foundation

Ook op de 3e plaats van onze World Cleanup Day-hitlijst staat een iconisch merk: McDonald’s. De makkelijk herkenbare rietjes met hun rode en gele strepen en de Big Mac- en McFlurry-verpakkingen vervuilen al sinds het begin van de jaren 70 ons Nederlandse landschap. En niet alleen dat van ons: met ruim 37.000 vestigingen in 120 landen laat McDonald’s overal ter wereld een grote plastic footprint achter.

McDonald’s is voor veel mensen hét symbool van de wegwerpmaatschappij. Er gaan in al die 37.000 vestigingen dagelijks miljoenen verpakkingen en rietjes doorheen, die al na enkele minuten weer worden weggegooid. Maar ook McDonald’s wil zijn leven beteren. De hamburgerketen doet dit jaar mee aan World Cleanup Day en heeft een speciale campagne opgetuigd: Better M.

Duwtje

Deze campagne moet ervoor zorgen dat er in 2025 alleen nog maar verpakkingen worden gebruikt van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen. Ongetwijfeld heeft de aangekondigde nieuwe Europese wetgeving een duwtje in de goede richting gegeven, want vanaf volgend jaar zal wegwerpplastic zoals wattenstaafjes, rietjes en bestek immers in de hele EU verboden zijn.

De fastfoodketen heeft hier alvast berekend hoe groot de plasticbesparing is die ‘Better M’ Europa gaat opleveren: 1200 ton plastic per jaar door geen los dekseltje meer bij de milkshake te serveren; nog eens 1200 ton door in Frankrijk het plastic dekseltje op de beker frisdrank te vervangen door eentje gemaakt van natuurlijke vezels; en miljoenen zo niet miljarden plastic rietjes door een nieuw, ‘doorontwikkeld papieren rietje uit te rollen over Europa’.

Twist

Een goede vervanger vinden voor zo’n plastic rietje valt trouwens nog niet mee. Nadat klanten eerder hadden geklaagd over de ‘zompige’ papieren opvolgers en McDonald’s daarom in Engeland en Ierland overstapte op een dikkere papieren versie, ontstond daar ophef omdat de dikkere variant niet recyclebaar bleek.

In een poging een milieuvriendelijke twist te geven aan de plastic rietjes en misschien iedereen de afschuwelijke beelden van schildpadden met rietjes in hun neus te doen vergeten, is deze zomer een nieuwe badmodelijn gelanceerd: zwembroeken en badpakken gemaakt van oude voorraden McDonald’s-rietjes en mét de bekende rode en gele strepen.

– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation

Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/op-no-3-de-verpakkingen-van-mcdonalds/

Op no.3: de verpakkingen van McDonald’s

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV