Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op no. 2: de blikjes van Heineken

Plastic Soup Foundation

Blikjes, blikjes, blikjes… Loop maar eens een rondje door je buurt en je zult zien dat je struikelt over de weggegooide blikjes. Geen wonder dus dat die zowel op de 1e als de 2e plek staan van het vorig jaar op World Cleanup Day meest gevonden zwerfvuil. De grootste bierbrouwer van ons land scoort dan ook ‘hoog’.

Wereldwijd is er vorig jaar 241 miljoen hectoliter Heerlijk Helder Heineken weg geklokt, maar zo soepel als de godendrank bij al die liefhebbers naar binnen glijdt, zo gruwelijk is de uitwerking van al die weggegooide blikjes op dieren. Jaarlijks gaan er alleen al in Nederland vierduizend koeien aan doodt. Dat zit zo: de in de berm weggeworpen blikjes worden samen met het gemaaide gras vermalen tot voer waarna de scherpe stukjes metaal bij koeien en ander vee ernstige interne verwondingen veroorzaken.

Maar liefst 60% van de Nederlandse boeren kampt met dit probleem. Een reden voor landouworganisatie LTO om zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie, die ijvert voor statiegeld op PET-flessen en blikjes. Dat statiegeld op plastic flesjes gaat er in 2021 daadwerkelijk komen en mede dankzij de boerenlobby is er in de Tweede Kamer nu ook een meerderheid voor het invoeren van statiegeld op blik. Hopelijk gebeurt dat snel, want anders zullen de frisdrankproducenten misschien van het plastic flesje overstappen op blik.

Marketingstunt

Heineken maakt wel degelijk werk van een duurzaamheidsagenda en hoopt in Nederland in 2030 volledig circulair te zijn. Ook heeft de bierbrouwer het Europese Plastic Pact ondertekend. En hoewel het beoogde doel heel nobel klinkt – een reductie van plastic per 2025 met 20% – ligt ook hier iets onder het gras: een gemeen addertje.

Het Plastic Pact is namelijk gesloten op vrijwillige basis. Alle juridische verplichtingen – die wel in het eerder gesloten Convenant Verpakkingen waren opgenomen – zijn eruit gesloopt. Reden voor oud-ambtenaar Kees Clement om in Nieuwsuur onomwonden zijn mening te geven en het Pact ‘een marketingstunt’ te noemen. Plastic Soup Foundation is het met hem eens en heeft daarom het Plastic Pact niet ondertekend.

Biertje?

Maar eerlijk is eerlijk, hoe serieus producenten als Heineken hun ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ ook zouden willen nemen, het zijn de consumenten die de blikjes achteloos op straat mieteren (excusez le mot). Misschien moet Heineken de terugkeer van de oude slogan Biertje? vergezeld laten gaan door de vraag: Prullenbak?

– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation

Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/op-no-2-de-blikjes-van-heineken/

Op no. 2: de blikjes van Heineken

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV