Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op no. 1: de blikjes van Red Bull

Plastic Soup Foundation

Gestegen van 3 naar 1: de blikjes van Red Bull wisten – in tegenstelling tot Max Verstappen ­– wél de absolute top te bereiken, om precies te zijn die van het op World Cleanup Day 2019 vaakst gevonden zwerfafval. Uit betrouwbare bron weten we inmiddels dat Red Bull zich dat behoorlijk heeft aangetrokken en achter de schermen werkt aan een plan om niet langer op die beschamende plek te staan.

Red Bull gééft je niet alleen vleugels, maar hééft ook vleugels. Dat moet wel, als je ziet hoe ze in grote bogen door autoraampjes zweven en vanaf fietsen, scooters en handpalmen hoog door de lucht vliegen om vervolgens het liefst… ergens in de natuur landen.

En dat is niet alleen een probleem voor koeien en andere dieren, zoals uitgelegd in de vorige aflevering van deze serie, maar elk blikje draagt ook bij aan de plasticsoep. Ze zijn namelijk aan de binnenkant voorzien van een plastic laagje, zoals je in dit experiment met zoutzuur goed kunt zien.

Wondermiddel

Plastic Soup Foundation ziet wel dat Red Bull – volgens eigen zeggen altijd al met duurzaamheid in het DNA – zijn best doet en heeft daarom al eens een complimentje uitgedeeld omdat het bedrijf met recht trots mag zijn op het feit dat de blikjes 60% lichter zijn dan vroeger, 100% recyclebaar en dat het transport van zulke blikjes minder energie kost dan dat van plastic of glazen flessen. 

Maar ja, recyclebaar wilt nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk worden gerecycled. Dan zullen ze toch eerst ingeleverd moeten worden. En daarvoor bestaat een wondermiddel: statiegeld. In Noorwegen en Duitsland komt 97 tot 99 procent van de flessen en blikjes met statiegeld retour. 

En zelfs het nogal ingewikkelde systeem in Brussel, waarbij mensen bij slechts drie inzamelpunten lege blikjes konden inleveren en dan een tegoedbon kregen van maar 5 cent, die ze dan bij een zeer beperkt aantal winkels konden ruilen voor boodschappen, leverde vorig jaar in ruim een maand tijd maar liefst 40.000 blikjes op!

Wegvliegen

Dé vraag is dus waarom Red Bull – met dat ‘duurzame’ DNA – zich nog steeds niet heeft uitgesproken vóór statiegeld op blikjes. Zou het Oostenrijkse bedrijf, dat elke jaar 7,5 miljard blikjes met het zoete caffeïnedrankje verkoopt, eigenlijk wel beseffen hoeveel er daarvan de vleugels uitslaan en ‘wegvliegen’?

– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation

Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/op-no-1-de-blikjes-van-red-bull/

Op no. 1: de blikjes van Red Bull

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV