Fondsen.org logo

Ongedocumenteerden in de knel door coronacrisis: “Veel mensen moesten op straat slapen”

Van het ene op het andere moment geen salaris meer ontvangen en niet zeker weten of je nieuw werk zult vinden: je baan kwijtraken is voor bijna iedereen een probleem. Maar wat nu als je ook geen recht hebt op steun? Bijvoorbeeld in de vorm van een ontslagvergoeding, huurtoeslag, een bijstandsuitkering of zelfs hulp van de voedselbank? Het overkomt veel ongedocumenteerde migranten tijdens de coronacrisis. Het Rode Kruis voorziet hen samen met lokale partners van eten: “De telefoon gaat continu voor hulp.”

Schoonmaken, oppassen, afwassen in de horeca: veel ongedocumenteerde migranten in Nederland zijn gewend om hard te werken. Dit doen ze vaak een paar jaar om wat geld te verdienen en daarna keren velen van hen terug naar het land van herkomst. Ze hebben geen verblijfsvergunning en krijgen daardoor geen hulp, maar voor velen biedt een paar jaar werken zonder vangnet in Nederland meer perspectief dan in het thuisland blijven.

In maart 2020 ging het echter mis: kantoren hoefden niet meer schoongemaakt te worden, restaurants gingen dicht en mensen konden zelf op hun kinderen passen. Van de ene op de andere dag raakten veel migranten hun werk kwijt. Omdat ze voor geen enkele vorm van steun in aanmerking komen, kwamen velen van hen al snel in de problemen.

“De telefoon gaat continu voor hulp”, zegt Joquebede Mesquita van Company of Friends, een organisatie in Diemen die bijstand biedt aan migranten zonder verblijfsvergunning. “Bij veel migranten is het werk gestopt. Hierdoor is er niet genoeg geld voor een maaltijd of de huur. Veel mensen hebben op straat moeten slapen en zijn onzeker en bang.”

Joquebede Mezquita van Company of Friends helpt ongedocumenteerde migranten in samenwerking met het Rode Kruis. De stichting deelt onder andere boodschappenkaarten uit.

Voedselhulp

Om migranten zonder verblijfsvergunning te ondersteunen, verstrekt het Rode Kruis onder meer voedselkaarten. Hiermee kunnen mensen zelf boodschappen doen, zodat ze verzekerd zijn van een maaltijd. De kaarten worden uitgedeeld door lokale partnerorganisaties zoals Company of Friends. Zij staan met de migranten in contact en weten zo wie welke hulp nodig heeft.

Naast ongedocumenteerde migranten ondersteunt het Rode Kruis op deze manier ook andere mensen die door de coronacrisis hun boodschappen niet meer kunnen betalen. Ook ondernemers, studenten en alleenstaande ouders kloppen steeds vaker aan voor deze hulp, werd deze week bekend.