Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek reden voor inreisverbod Israël voor medewerkers SOMO

SOMO

Uit stukken van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken (Ministry of Strategic Affairs) blijkt dat twee medewerkers van SOMO Israël niet meer in mogen vanwege onderzoek dat SOMO doet naar bedrijven in bezette gebieden.

De twee onderzoekers, Lydia de Leeuw en Pauline Overeem, reisden in juli 2018 naar Israël, maar werden op het vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv tegengehouden. De onderzoekers werden ondervraagt en vastgehouden (respectievelijk een nacht en 4 uur). Daarna werden ze het land uitgezet. De Leeuw zou volgens de autoriteiten actief zijn in de BDS-beweging. BDS staat voor de internationale oproep tot Boycot, Desinvesteringen & Sancties jegens Israël. Overeem kreeg geen redenen te horen. Tot eind 2023 mogen deze onderzoekers Israël niet in.

Met behulp van het Israëlische advocatenkantoor van Michael Sfard heeft SOMO de onderliggende stukken recentelijk los weten te krijgen. Daarin wordt het SOMO-onderzoek naar verschillende soorten bedrijvenlandbouw, grondstoffen en gas in bezet Palestijns gebied uitdrukkelijk genoemd.

De documenten verwijzen ook naar SOMO’s jarenlange pleitbezorging, samen met andere internationale organisaties, voor het vrijgeven van de VN-database van bedrijven die actief zijn in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Recent schreef SOMO mee aan een opiniestuk over de Nederlandse bedrijven in dit bestand.

Pauline Overeem: “Onderzoek op deze manier belemmeren past binnen een bredere trend om het werk van maatschappelijke organisaties steeds verder te ondermijnen en te beperken. Voor onze Palestijnse en Israëlische partners is dit al de dagelijkse realiteit.”

Lydia de Leeuw: “We roepen de Nederlandse overheid op om in contact met Israël, en in EU-verband, duidelijk stelling te nemen voor de vrijheid van meningsuiting en het belang van civic space in Israël en Palestina. Om ervoor te zorgen dat organisaties als SOMO hun (onderzoeks)werk ongehinderd kunnen blijven doen.” Blijf op de hoogte via SOMO’s nieuwsbrief  

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van SOMO:

https://www.somo.nl/nl/onderzoek-reden-voor-inreisverbod-israel/

Onderzoek reden voor inreisverbod Israël voor medewerkers SOMO

SOMO

Maatschappij
Sarphatistraat 30, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV