Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: Meeste slachtoffers explosieve wapens in bevolkte gebieden zijn burgers

PAX voor Vrede

Bij het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden zijn 9 op de 10 slachtoffers burgers. Dat blijkt uit een rapport over 10 jaar onderzoek naar explosieve wapens in bevolkte gebieden door de Britse NGO Action on Armed Violence (AOAV). De verwoesting die onlangs in het Israël-Gaza conflict werd aangericht is typerend voor wat wereldwijd gebeurt wanneer explosieve wapens worden ingezet in steden en dorpen. De aantallen slachtoffers fluctueren weliswaar per conflict, maar zijn in alle gevallen enorm hoog.

Van 2011 tot en met 2020 telde AOAV in totaal 357.370 doden en gewonden als gevolg van de inzet van explosieve wapens, waarvan 73 procent burgers. Bij inzet in dorpen en steden is dat zelfs 91procent. Dit is een consistent patroon dat AOAV jaar naar jaar vaststelt. 

De afgelopen tien jaar zijn explosieve wapens ingezet in 123 landen en gebieden. De meeste burgerslachtoffers vielen in Syrië (77.534), Irak (56.316), Afghanistan (28.429), Pakistan (20.714 en Jemen (16.645).

Gevolgen voor burgers desastreus

Wat het onderzoek van AOAV niet laat zien, is hoe groot de indirecte effecten van bom- en raketaanvallen op steden en dorpen zijn. Roos Boer van PAX: “Ziekenhuizen, scholen, wegen en huizen worden verwoest, waardoor mensen dakloos worden en geen toegang meer hebben tot de infrastructuur en diensten waar hun levens van af hangen. Schade aan communicatienetwerken, de elektriciteits- en watervoorziening heeft verstrekkende gevolgen, ook voor onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en milieu. Op zowel de korte als lange termijn zijn de gevolgen voor burgers desastreus.”

Achtergrond:

Internationaal hebben meer dan honderd landen, waaronder ook Nederland dit patroon van burgerleed inmiddels erkend. Het is de verwachting dat landen binnenkort een politieke verklaring hierover gaan tekenen, met als doel burgers beter te beschermen tegen de gevolgen van explosief wapengebruik. Volgens INEW, de coalitie van NGO’s waarvan ook PAX lid is, zal een politieke verklaring landen in ieder geval moeten committeren om het gebruik van explosieve wapens met wijd bereik in bevolkte gebieden tegen te gaan.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://paxvoorvrede.nl/nieuws/berichten/meeste-slachtoffers-explosieve-wapens-in-bevolkte-gebieden-zijn-burgers

Onderzoek: Meeste slachtoffers explosieve wapens in bevolkte gebieden zijn burgers

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV