Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: Klimaatdoel Nederland kan fors omhoog

Greenpeace Nederland

Greenpeace presenteert plan voor groene en eerlijke toekomst na coronacrisis

Niets staat Nederland in de weg om het klimaatdoel voor 2030 flink aan te scherpen. Een hoge belasting op CO2 en kleinere veestapel maakt zelfs 65% broeikasgasreductie in 2030 mogelijk. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Verantwoord verder na COVID-19’ van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van Greenpeace. Dit hogere klimaatdoel halen we met bestaande subsidies en een eerlijke belasting op de CO2-uitstoot van grote vervuilers. Het volgende kabinet heeft een hoger klimaatdoel nodig om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Het doorgerekende plan bevat nieuwe maatregelen voor de vijf sectoren uit het Klimaatakkoord. 

Waarom een hoger klimaatdoel?

Nederland gaat het doel uit het eigen Klimaatakkoord niet halen. En de ambitie om de uitstoot van broeikasgassen bijna te halveren is straks niet genoeg, nu de EU stappen zet om een hoger klimaatdoel te stellen dan Nederland. “We lopen achter, zeker als we de opwarming op 1.5 graden willen houden. De politiek heeft grote vervuilers als de zware industrie en veehouderij steeds uit de wind gehouden. Het klimaatdoel moet gewoon zo snel mogelijk omhoog. Daar is lef voor nodig, geen smoesjes meer. We verwachten dat de volgende regering hiermee direct aan de slag gaat. Het kan gewoon, dus waar wachten we op?”, aldus klimaat en energie-expert Dewi Zloch van Greenpeace.

Stappen richting CO2-neutraal in 2050

De grootste klimaatwinst valt te behalen in de veehouderij en industrie, omdat deze sectoren hun uitstoot tot nu toe minder ver hebben teruggedrongen. Een omslag naar ecologische landbouw met veel minder dieren pakt niet alleen het stikstofprobleem van de landbouw aan, maar levert ook een extra CO2 besparing op. Voorwaarde is dat dit rechtvaardig gaat en dat zoveel mogelijk boeren een goede boterham kunnen verdienen met minder dieren. Voor de industrie kan de uitstoot flink dalen met een effectieve CO2-heffing, terwijl extra ingezet wordt op windparken op zee. In de gebouwde omgeving moet worden geïnvesteerd in zonnepanelen en isolatie. Met rekeningrijden en inzet op elektrificatie van verkeer kan ook de uitstoot van de mobiliteitssector omlaag. 

De maatregelen kunnen onder andere betaald worden vanuit bestaande regelingen en, een eerlijkere verdeling van belastingen. Zloch: “Het is rechtvaardig dat grote vervuilers een grotere bijdrage leveren. Nederland wil het pad inslaan om in 2050 geen broeikasgassen uit te stoten. Dan is het alleen maar slim om nu al vooruit te denken en alvast te investeren. Nederland is een rijk en innovatief land, wij zouden toch bij uitstek dit probleem moeten kunnen oplossen en het goede voorbeeld geven.”

Klimaatalarm

Greenpeace maakt onderdeel uit van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een nieuw samenwerkingsverband van: Milieudefensie, FNV, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond, Grootouders voor het Klimaat en Greenpeace. Samen organiseren zij op zondag 14 maart het Klimaatalarm op meer dan 30 plaatsen in Nederland.

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/klimaatverandering/44525/onderzoek-klimaatdoel-nederland-kan-fors-omhoog/

Onderzoek: Klimaatdoel Nederland kan fors omhoog

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV