Een voeding aangevuld met ketonen verbetert de pompkracht van een ziek hart. Hartspiercellen blijken duidelijk meer energie te krijgen door de opname van ketonen. Ze zorgen ervoor dat het hart niet verder verslechtert bij hartfalen. Deze ontdekking deden Groningse en Amerikaanse onderzoekers, met steun van de Hartstichting.
De resultaten zijn van belang voor de meer dan 240.000 hartfalenpatiënten in Nederland. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingen, die de kwaliteit van hun leven sterk kunnen verbeteren.
Onderzoeksleider en cardioloog Daan Westenbrink:
“Het hart haalt normaal gesproken energie uit suikers of vetten, maar dat lukt bij een ziek hart niet meer. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed door het lichaam pompen. Dit noem je hartfalen. Patiënten kunnen zich als gevolg hiervan moeilijk inspannen. Normale dagelijkse dingen zoals boodschappen doen is dan al te veel. Door hartfalenpatiënten ketonen toe te dienen krijgt hun hart mogelijk weer nieuwe energie, waardoor hun hart beter gaat pompen. Dat kan hun inspanningsvermogen en kwaliteit van leven sterk verbeteren.”
Wat zijn ketonen?
Ketonen komen vrij als het lichaam vetten afbreekt. Normaal gesproken zijn ze niet in hoge concentraties in het lichaam aanwezig. Je kunt extra ketonen innemen als drankje of tabletten. In deze studie zijn ketonendrankjes gebruikt om de ketonen in het bloed te verhogen. Zo kan het hart ze opnemen.
Let op! De resultaten uit deze studie zijn nog niet getest bij hartfalenpatiënten. We weten dus nog niet of het toevoegen van ketonen aan je voeding echt werkt en veilig is. Ga daarom niet zomaar zelf supplementen met ketonen gebruiken.
Onderzoek hartfalenpatiënten
Het is nu aangetoond dat ketonen mogelijk een falend hart meer energie kunnen geven. Hiervoor gebruikten de onderzoekers diermodellen. Volgens Rudolf de Boer, hoofd experimentele cardiologie van het UMCG, zijn de onderzoeksresultaten erg positief. Daarom gaan de wetenschappers dit nu direct testen bij harfalenpatiënten. De vraag is: krijgen de patiënten meer energie en kunnen zij zich beter inspannen na een ketonendrankje?
Lees hier de onderzoeksresultaten van de huidige studie (publicatie Circulation: Heart Failure).
Leuk om te weten De eerste resultaten van dit onderzoek worden eind 2021 verwacht. Arts-onderzoeker Suzanne Voorrips, regerend Nederlands kampioene op de 800 meter, voert het onderzoek uit en gaat de deelnemers begeleiden.
Belangrijke feiten
- In Nederland zijn er 240.000 mensen met hartfalen.
- Naar schatting hebben minstens evenveel mensen (255.000) hartfalen zonder dat ze dit weten.
- Hartfalen komt het meest voor bij mensen boven de 65 jaar, maar ook jongere mensen kunnen hartfalen hebben.
Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?
Hartfalen komt veel voor en is niet altijd goed te behandelen. Een betere behandeling van hartfalen is daarom één van de topprioriteiten van de Hartstichting.
Er zijn veel oorzaken voor hartfalen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een eerder hartinfarct, door een slecht werkende hartklep of een langdurig een hoge bloeddruk. Het komt vaak voor in combinatie met een andere aandoening, zoals de longziekte COPD of suikerziekte