Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: Angst voor infectie met de tuberculosebacterie kan tot stigma leiden bij mensen met de slapende niet-besmettelijke vorm van TBC

KNCV Tuberculosefonds

Latente tuberculose infectie is een slapende vorm van tuberculose (TBC) waarbij personen zijn besmet met de tbc bacterie. De slapende bacterie veroorzaakt geen ziekte, deze bevindt zich in een inactieve vorm in het lichaam. Personen met een latente TBC-infectie (LTBI) zijn niet besmettelijk. De bacterie kan later in het leven alsnog actief worden en de ziekte tbc veroorzaken. Daarom is het nuttig om personen met een hoge kans op activatie van de slapende bacteriën – en daarmee de ontwikkeling van TBC-ziekte – preventief te screenen en behandelen.

Landen waar TBC-ziekte niet veel meer voorkomt richten zich in toenemende mate op TBC- preventie programma’s. Dit wordt gedaan om de incidentie van TBC in landen te verminderen. Belangrijke doelgroepen voor deze tbc preventie programma’s zijn personen uit landen waar nog veel tbc voorkomt. Hiervoor zijn op maat gemaakte en cultureel geschikte screenings- en behandelingsprogramma’s beschikbaar, met inbegrip van interventies tegen TBC en LTBI-stigma. Het ontbrak tot dusver echter aan inzicht in stigma’s rond LTBI screening en behandeling bij doelgroepen zoals asielzoekers en vluchtelingen.

Het onderzoek richt zich door middel van interviews op de kennis, percepties, overtuigingen en stigmatisering van LTBI bij Eritrese asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Het onderzoek is, in samenwerking met het AMC, uitgevoerd door Ineke Spruijt, verbonden aan KNCV tuberculosefonds als TBC-consulent en epidemioloog.

Ineke Spruijt: “TBC is een ernstige ziekte, die wel goed te behandelen is. Nog mooier is dat we de ziekte kunnen voorkomen door mensen met een hoog risico op TBC-ziekte te testen en behandelen voor de slapende, niet besmettelijke vorm. Het is schrijnend en onacceptabel dat stigma de therapietrouwheid en mentale gezondheid van personen die preventief behandeld worden, in gevaar brengt. Daarom is het zo belangrijk om een goed beeld te krijgen van LTBI-stigma. Nu we meer weten kunnen we gerichter actie ondernemen.”

Het onderzoek is een van de eerste onderzoeken die LTBI-stigma heeft onderzocht. De resultaten laten zien dat het verschil tussen latente LTBI en tbc-ziekte moeilijk te begrijpen is voor personen die in aanmerking komen voor LTBI screening en behandeling. Onderzoek laat zien dat het ontbreken van die kennis leidt tot angst bij kennissen, vrienden en familie om met TBC geïnfecteerd te raken door personen met LTBI. Deze angst leidt tot stigma: personen met LTBI ervaarden of waren bang voor roddels en vermijding van kennissen, vrienden en familie. Dit is vergelijkbaar met stigma van de TBC-ziekte.

Quote van persoon met LTBI (uit het onderzoek): “Meestal vragen mensen je waarom je medicijnen neemt. Ik kan niet zeggen dat het voor LTBI is, ze zouden het verschil niet begrijpen (met TBC-ziekte). Er zijn ook mensen die niet meer dichtbij je willen komen als je vertelt dat je medicijnen neemt tegen de tbc bacterie.”

Het huidige onderzoek concludeert daarom dat tbc-preventie programma’s interventies moeten includeren die de kennis en het bewustzijn van doelgroepen verbeteren om zo TBC- en LTBI-stigma te verminderen. Een voorbeeld voor zo’n interventie is herhaaldelijke cultuur-sensitieve voorlichting over TBC en LTBI in eigen taal.

De filosofie van KNCV over het verminderen van TBC-stigma’s is het opbouwen van empathie en wederzijds respect tussen de gemeenschappen, gezondheidszorgmedewerkers en TBC-patiënten. Het doel is om de neiging tot etikettering, schuld en schaamte te verminderen door het versterken van het bewustzijn van onze eigen oordelen. Om tbc stigmatisering bij de wortel aan te pakken, heeft KNCV verschillende innovatieve tools ontwikkeld om stigma beter te begrijpen, te kunnen meten en effectief aan te kunnen pakken.

De volledige publicatie van het onderzoek is hier te lezen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van KNCV Tuberculosefonds:

https://www.kncvtbc.org/2020/12/14/onderzoek-angst-voor-infectie-met-de-tuberculosebacterie-kan-tot-stigma-leiden-bij-mensen-met-de-slapende-niet-besmettelijke-vorm-van-tbc/

Onderzoek: Angst voor infectie met de tuberculosebacterie kan tot stigma leiden bij mensen met de slapende niet-besmettelijke vorm van TBC

KNCV Tuberculosefonds

Gezondheid en Handicaps
Benoordenhoutseweg 46, 2596 BC Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV