Meer weten? informatie@fondsen.org

“Om me heen stonden allemaal mensen met hun telefoons te filmen”

Hulpverlener Jan Out deelt ervaringen tijdens les op Kalsbeek College

Geplaatst op: 8 april 2019

Niet filmen, maar helpen! Daar riep het Rode Kruis afgelopen november al toe op. Uit onderzoek bleek toen dat bijna 90% van de mensen het niet vindt kunnen dat omstanders iemand filmen die gewond is, terwijl dit toch regelmatig gebeurt. Om het onderwerp nu ook meer bespreekbaar te maken onder jongeren, heeft het Rode Kruis het lespakket Hero of Humanity erop aangepast.

Filmen leidt af

Maandag werd de les voor het eerst gegeven op het Kalsbeek College in Woerden. Rode Kruis-vrijwilliger Jan Out was erbij. Hij weet hoe vervelend het is als mensen foto’s en filmpjes maken terwijl je hulp probeert te verlenen. “Tijdens een festival moest ik eerste hulp verlenen aan iemand die was gevallen en een grote hoofdwond had. Om me heen stonden allemaal mensen met hun telefoons te filmen. Heel vervelend. Gelukkig was er politie in de buurt, die mensen sommeerden om hun telefoons weg te stoppen. Maar het was niet fijn, het leidde me af. Ik vind het ook gek dat je dit aan mensen moet vragen en dat ze zelf niet aanvoelen dat iemand die daar zo ligt, privacy verdient.”

Tijdens de les, waarin leerlingen dilemma’s voorgelegd krijgen waarvan ze moeten aangeven of ze wel of niet zouden helpen in de geschetste situatie, deed Out zijn verhaal. Hij vertelde de leerlingen van Havo 4 hoe het is om zo gestoord te worden in je werk. “Je moet je voorstellen dat tijdens een hele belangrijke toets een drumfanfare langs het lokaal komt. Dan kun je je niet concentreren. Zo is het ook als je een slachtoffer wil helpen en er staan allemaal mensen omheen te filmen. En dan gaat het dus om meer dan een goed cijfer, dan kan het om mensenlevens gaan!”

Houd afstand

Dat sloeg wel aan bij de jongeren. En er ontstonden gesprekken over wie zoiets wel eens meegemaakt had en wat je zou doen als iemand staat te filmen na een ongeluk. Out vond het fijn dat hij de tieners aan het denken gezet heeft. ”Ze vroegen me nog wat ze in zo’n geval het beste konden doen. Ik zei: Geef hulpverleners altijd de ruimte. Probeer te helpen. Als je dat niet kan, houd dan afstand. Dat is voor de hulpverleners het prettigst, maar ook voor het slachtoffer is dat wel zo respectvol. Je zal zelf maar hulp nodig hebben, dan zou je het ook niet fijn vinden als iedereen stond te filmen.”

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/om-me-heen-stonden-allemaal-mensen-met-hun-telefoons-te-filmen/

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633