Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Olie en gas blijven buiten schot bij nieuw beleid ABP

Greenpeace Nederland

Amsterdam, 3 februari 2020 – Een stap vooruit, maar olie en gas blijven een blinde vlek in het nieuwe investeringsbeleid van ABP. Dat zeggen milieuorganisaties Both ENDS, Fossielvrij NL en Greenpeace in een reactie op het nieuwe klimaatbeleid dat het grootste pensioenfonds van de EU vandaag presenteert. Hoewel ABP stappen zet om duurzamer te investeren, is er meer nodig om de klimaatcrisis te stoppen. Wel ziet de klimaatbeweging ook een positieve ontwikkeling: ABP wil in 2025 gestopt zijn met het beleggen in teerzandolie. 

Al in 2014 riep de milieubeweging ABP op om ál hun investeringen in steenkool terug te trekken, en ook uit alle fossiele bedrijven die blijven investeren in uitbreiding van olie en gas. De organisaties betreuren het dat ABP de urgentie van de klimaatcrisis nog onvoldoende inziet.

ABP mede-verantwoordelijk

Volgens de organisaties zet ABP stappen in de goede richting met de doelstelling om de CO2-uitstoot van ABP’s aandelen tot 2025 met 40% te verlagen. Ook juichen ze toe dat er minder geld gaat naar steenkoolmijnen en teerzandolie. Maar dat houdt in dat nog steeds miljarden van ABP belegd blijven in kolencentrales, olie en gas. Met dit beleid houdt ABP haar investeringen in grote oliebedrijven als Exxon, Gazprom en Shell aan. Daarmee is ABP mede-verantwoordelijk voor de desastreuze activiteiten van deze grote vervuilers, die maar liefst 97% van hun uitgaven steken in het vinden van meer olie en gas.

Pensioenfondsen hebben rol in klimaatcrisis

Van al het geld dat in de wereld wordt belegd, komt bijna de helft van pensioenfondsen. Dat geeft hen een enorme verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun beleggingen niet de klimaatcrisis verergeren. Op veel plekken in de wereld hebben gemeenschappen nu al te maken met rampzalige gevolgen van deze klimaatcrisis. In Zuidelijk Afrika kampen miljoenen mensen met honger, Australië staat in brand en de Sahel verdroogt waardoor de woestijn groter en groter wordt.

Achtergronden:

Meer informatie:

Bram Karst, persvoorlichter Greenpeace, 06- 2129 6895, [email protected]

Olie en gas blijven buiten schot bij nieuw beleid ABP

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV