Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Oehoe broedt succesvol op Sallandse Heuvelrug

Natuurmonumenten

Dit voorjaar heeft voor het eerst sinds mensenheugenis een oehoepaartje kunnen broeden op de Sallandse Heuvelrug. En met succes! Twee oehoe-uiltjes kwamen uit het ei. “Het is fantastisch bewijs dat het gezamenlijke natuurbeheer op de Sallandse Heuvelrug ook echt werkt. Want een wild dier heeft op eigen kracht de heuvelrug bereikt om zich voort te planten” aldus Ruben Vermeer, boswachter ecologie van Natuurmonumenten.

Vermeer ontdekte de eerste tekenen van de aanwezigheid van de grootste uil van Nederland al in februari. Na een bezoek in de schemering hoorde hij de onmiskenbare ‘oe – hoe’ roep. Gedurende het voorjaar hebben de oehoes een rustig plekje gezocht om een nest te bouwen, eieren te leggen en die uit te broeden. Inmiddels hebben ze het nest verlaten. “Waar het paar en de jongen nu zijn weten we niet precies. Dat is ook logisch, want ze gaan steeds op zoek naar de plek met het meeste voedsel”, vertelt Vermeer.

Voedsel

De oehoe is een echte krachtpatser. Zelfs havik en vos zijn in de buurt van de oehoe hun leven niet zeker. Rondom de plek waar het Sallandse nest zat, zijn prooiresten gevonden van houtduif, zwarte kraai, wilde eend en groene specht. “Vooral de langzaam vliegende vogels zijn een makkelijke prooi. Maar we vonden ook een bruine rat. Die is buiten de Sallandse Heuvelrug gevangen. Hiermee is bevestigd dat ze flinke afstanden afleggen voor hun maaltijd.”

Compliment voor natuurbeheerders

Het succesvol broeden van de oehoe zien de natuurbeschermers in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug als een compliment voor hun werk. Want deze kieskeurige vogel stelt nogal wat eisen aan zijn broed- en leefgebied. Hij is erg verstoringsgevoelig en is afhankelijk van grote, aaneengesloten natuurgebieden. In het Nationaal Park werken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, enkele particulieren en omliggende boeren samen om de kwetsbare natuur in dit Natura 2000 gebied te beschermen. Een totale verassing is het broedgeval niet, want de soort verspreidt zich vanuit Duitsland als een olievlek over oostelijk Nederland. De bekendste broedplekken in Nederland zijn de ENCI-groeve bij Maastricht en een groeve in Winterswijk. Nu blijkt dat de oehoe ook prima uit de voeten kan met een broedplek in de ouder wordende bossen op de Sallandse Heuvelrug.

Blijf op de paden

Zeker nu in coronatijd zien we een toename van het bezoek aan natuurgebieden. Natuurmonumenten vraagt bezoekers eens te meer zich te houden aan de toegangsregels. Dat betekent: geen toegang als de zon onder is, altijd op de paden blijven, en honden aan de lijn. Vermeer: “Met deze regels zorgen we voor minimale verstoring van dieren en planten in de natuur terwijl mensen toch ook van het gebied kunnen genieten. Als iedereen zich aan de regels houdt, kan recreatie en kwetsbare natuur prima naast elkaar bestaan. Zo bewijst de Sallandse oehoe.”

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-eerde/nieuws/oehoe-broedt-succesvol-op-sallandse-heuvelrug

Oehoe broedt succesvol op Sallandse Heuvelrug

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV