Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NVWA greep niet in bij meldingen hittestress tijdens hittegolf

Wakker Dier

De NVWA greep tijdens de hittegolf deze zomer niet in na drie meldingen van Wakker Dier over acuut hitteleed. Koeien en schapen stonden de hele dag in de brandende zon, bij temperaturen tot 36 graden Celsius. De dieren hadden geen toegang tot schaduw. Maar de inspectie ging pas drie dagen later kijken, zo blijkt uit de reactie van de NVWA op het handhavingsverzoek van Wakker Dier. Omdat de temperatuur inmiddels was gezakt, werd geen overtreding geconstateerd. Wakker Dier onderneemt juridische stappen.

Meldingen

Op 11 augustus maakte Wakker Dier driemaal melding van hittestress en vroeg de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) middels een handhavingsverzoek om onmiddellijk op te treden. Pas drie dagen later bezocht een inspecteur de locaties en stelde vast dat schaduw inderdaad ontbrak. Omdat de temperatuur inmiddels was gedaald tot 23 graden, constateerde men geen overtreding. Er volgde dus ook geen waarschuwing of boete voor de eigenaar van de dieren.

Hittestress

Hittestress treedt op als dieren hun warmte niet kwijt kunnen. De dieren gaan trillen, kwijlen en extreem hijgen. De gevolgen lopen op van ongemak, tot gezondheidsklachten, ernstig leed en zelfs sterfte. “Onze beelden tonen dieren in nood, maar de NVWA ging pas na drie dagen kijken. Schandalig.” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Beschutting verplicht

Beschutting voor dieren bij extreem weer is bij wet verplicht. De NVWA vermeldt op haar website ‘regels bij extreme temperaturen voor houders van dieren’. Zo moet er bij hoge temperatuur beschutting zijn tegen felle zon. Maar in de praktijk worden deze regels vaak niet nageleefd en door de NVWA niet gecontroleerd. In de zomer van 2020 kreeg de NVWA bijna vierhonderd hittemeldingen, maar ze greep slechts elfmaal in.

Bezwaar

In november liet de NVWA aan Wakker Dier weten dat de handhavingsverzoeken waren afgewezen. Uit de reactie van de autoriteit bleek dat men drie dagen na de melding was gaan kijken. De stichting laat het er niet bij zitten en tekent formeel bezwaar aan tegen deze laakbare handelwijze. “Het was met 36 graden de warmste 11 augustus ooit. Dat de temperatuur drie dagen later was gedaald, verandert niets aan de begane overtredingen,” zegt Hilhorst.

Meer inspecties

Wakker Dier roept al geruime tijd op tot een Nationaal Hitteplan voor Dieren met onder andere meer inspecties bij tropische dagen. “De NVWA – de instantie die het dierenwelzijn van boerderijdieren zou moeten waarborgen – is jarenlang uitgehold, met als gevolg te weinig budget en onvoldoende menskracht om bijvoorbeeld te inspecteren tijdens een hittegolf,” zegt Hilhorst.

Dit bericht is afkomstig van de website van Wakker Dier:

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/nvwa-greep-niet-in-bij-dierenleed-tijdens-hittegolf/

NVWA greep niet in bij meldingen hittestress tijdens hittegolf

Wakker Dier

Sarphatistraat 654, 1018 AV Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV