Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

Alzheimer Nederland

Realistische treincoupé reist langs 12 verpleeghuizen voor mensen met dementie 

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug,” aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

Hoofdreiscoupé in Haarlem

Op 3 juni 2021 opende Gerjoke Wilmink samen met president-directeur van NS Marjan Rintel en conducteur Angela Wierenga de Hoofdreiscoupé in het Reinaldahuis van Zorggroep Reinalda in Haarlem. Marjan Rintel vertelt: “Zo lang we dementie niet kunnen genezen, moeten we alles doen wat we kunnen om lichtpuntjes te bezorgen. Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. De coupé bestaat uit echte treinonderdelen, zoals treinstoelen, het tafeltje en het bekende kantel-prullenbakje. Hopelijk zorgt het voor een fijne reis.” De beelden die vanuit het treinraampje te bekijken zijn, tonen het landschap van het traject Amsterdam naar Alkmaar.

Hoofdreiscoupé op tournee

De Hoofdreiscoupé  bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam.  

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteur Angela Wierenga en haar collega’s in contact komen met reizigers met dementie. Lees het ervaringsverhaal van Angela hier. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee OV-medewerkers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dit bericht is afkomstig van de website van Alzheimer Nederland:

https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/ns-en-alzheimer-nederland-introduceren-de-hoofdreiscoupe

NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

Alzheimer Nederland

Gezondheid en Handicaps
Alzheimer Nederland, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV